Nagyvilág

FAZ: a menekültek elosztásáról szóló javaslatot aligha lehet zsarolásnak nevezni

A német lap szerint az az álláspont elfogadhatatlan, amely eleve elutasítja az európai megoldást.

Az Európai Bizottságnak ugyan nagy hatalma van, de nem tudja kikényszeríteni a menedékkérők elosztását, ezért a tehermegosztásról szóló javaslatot aligha lehet zsarolásnak nevezni, ahogy azt a magyar kormány teszi – írja a német konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Korábban mások mellett Szijjártó Péter külügyminiszter mondta azt, hogy zsarolásnak tartják az Európai Bizottság javaslatát, mely szerint fejenként negyedmillió euróval válthatnák meg a menekültek befogadását a tagállamok.

A lap szerint inkább az európai megoldást eleve elutasító álláspont az elfogadhatatlan. Megjegyzik viszont, hogy amikor a német kancellár minden felső határ nélkül üdvözölte a menedékkérőket, anélkül, hogy bevonta volna európai partnereit, azzal azt a benyomást keltette, hogy „a nyitottság új német kultúrájának” az összes többi EU-országot is „jobbá és színesebbé kell tennie”. Ez a szerző szerint főleg Kelet-Európában talált rossz fogadtatásra, hiszen az ottani országok nemrég harcoltak meg szuverenitásukért.

Ezzel együtt is európai erőfeszítésre van szükség a válság kezeléséhez – vonja le a következtetést a FAZ. Az EU külső határain fekvő országoknak segítséget kell nyújtani, „aki pedig semmiképpen nem akar befogadni menekülteket, az gondolja át a saját magáról, mint alkotmányos államról és EU-tagról alkotott felfogását” – írják. Hozzáteszik: aki keveset akar befogadni, annak valamilyen módon fizetnie kell majd, nem utolsósorban a külső határok hatékony védelméért.

A liberális Süddeutsche Zeitung kommentárjában az áll: senki nem vitatja a reform szükségességét, mert a régi dublini rendszer halott, az Európai Bizottság javaslata viszont „klasszikus bürokrata álom”. Ez alapján egy megvesztegethetetlen rendszerben kellene elosztani a menekülteket, egy számítógépnek, amelybe elöl adatokat töltenek, és hátul méltányosságot ad ki – véli a szerző.

Azt azonban könnyű felismerni, hogy a javaslat valójában arra irányul, hogy „a hátsó kapun keresztül” mégiscsak bevezessék az egyes tagállamok által hevesen elutasított kvótákat, és mivel „ezek az országok nem hülyék”, ismét elutasító álláspontra helyezkednek, így a vita folytatódik tovább – fejtették ki a lapban. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik