Nagyvilág

Börtönre ítélték a török főszerkesztőt, akire rálőttek a tárgyalás előtt

Leleplezték a Szíriába irányuló török fegyverszállításokat, emiatt vádolták meg őket.

Öt év tíz hónap szabadságvesztésre ítélték Törökországban azt a főszerkesztőt, akire alig néhány órával korábban lőtt rá egy merénylő. A Cumhuriyet napilap szerkesztőségét vezető Can Dündar ellen államtitkok kiszivárogtatása volt a vád.

A lap ankarai irodavezetőjét, Erdem Gült is elítélték, ő öt évet kapott. Felmentették őket viszont a többi vád alól, így például az alól, hogy megkísérelték volna megdönteni a kormány hatalmát. A terrorcsoportokkal való kapcsolat vádját nem vizsgálták, ezzel egy ellenük folyó másik per ítéletére várnak. Sajtóértesülések szerint az elítélteknek nem kell azonnal börtönbe vonulniuk.

Mint arról korábban hírt adtunk, Dündar délután sajtótájékoztatót tartott ügyéről a bíróság előtt, amikor egy merénylő két lövést adott le rá, de egyik sem találta el a főszerkesztőt. Egy másik újságíró viszont könnyebben megsebesült a lábán. A támadó azt kiabálta: „áruló”. Végül ellenállás nélkül őrizetbe vették.

Dündart és Gült azért állították bíróság elé, mert tavaly májusban arról írtak cikket, hogy Törökország 2014-ben fegyvereket szállított Szíriába. Ezután azzal vádolták meg őket, hogy terroristahálózatokat támogattak, kémkedtek, és a kormány hatalmának megdöntésére tettek kísérletet. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik