Nagyvilág

Százévente egyszer előforduló katasztrófára készülnek Ausztriában

Tirolban több mint 57 ezer embert és 8500 hektárnyi területet fenyeget az árvíz a magas vízállás miatt - derül ki az osztrák árvízkockázat-kezelésről szóló, csütörtökön közzétett tervezetből.

Josef Geisler polgári védelemért és katasztrófa-elhárításért felelős tiroli tartományfőnök-helyettes úgy vélte, Tirol árvízvédelme összességében nagyon magas színvonalú, azonban ahhoz, hogy akkora nagyságrendű eseményekkel is megbirkózzon, amelyek százévente fordulnak elő, további intézkedéseket kell bevezetni. Jelenleg ezen dolgoznak.

Geisler mindenesetre megjegyezte, ami az árvízvédelmi lépések végrehajtásának és betartásának keretfeltételeit illeti, a tiroli települések egy kicsit le vannak maradva Ausztria más részeihez képest.

Siegfried Sauermoser, vadpatakok és lavinák elleni védelemre specializálódott szakértő azt mondta, a tiroli lakosságot és infrastruktúrát közel 40 ezer építmény védi a különböző természeti veszélyektől.

2013 júniusában a tiroli Kössen térségét árasztotta el az árvíz, a település 400 háza került víz alá. Azóta jelentős árvízvédelmi intézkedéseket tettek a térségben, például 15 ezer négyzetméternyi árteret hoztak létre, megmagasították a gátakat és a vízpartokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik