Nagyvilág

Merkel pártjában nem lelkesednek a török vízummentességért

Az illegális bevándorlás megerősödésétől, és attól is tartanak, hogy rossz ösztönzést adnak más országoknak.

Fenntartásokkal fogadták az Angela Merkel vezette CDU-CSU pártszövetségben az Európai Bizottság javaslatát a Törökországgal szembeni vízumkényszer feltételes eltörléséről.

A pártszövetség frakciójának egyik vezető belügyi szakpolitikusa, Wolfgang Bosbach úgy vélte, sokan tartanak attól, hogy a török állampolgárok vízummentessége az „irreguláris migráció” megerősödéséhez vezet. Emiatt ki kell építeni egy központi be- és kiutazási nyilvántartást, és „vészfékre” is szükség van arra az esetre, ha valóban megerősödne az illegális bevándorlás – mondta.

Stephan Mayer szerint az a veszély fenyeget, hogy a menekültválság miatt szakmai ügy helyett politikai kérdés lesz a török állampolgárok vízummentességének ügyéből. Ezt feltétlenül el kell kerülni, nem szabad politikai indíttatásból engedményeket tenni, nemcsak biztonsági okok miatt, hanem azért is, hogy az EU ne adjon „rossz ösztönzést” más országoknak, például Ukrajnának – fejtette ki.

Joachim Herrmann bajor belügyminiszter fenntartotta korábbi nyilatkozatait, miszerint szó sem lehet teljes vízummentességről egész Törökország számára, mert a Törökországon belüli konfliktusokat nem szabad behurcolni Németországba. A politikus hozzátette: nem ellenzi a vízumkönnyítést a török üzletemberek számára, de a nyugat-balkáni országokkal szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy a vízumliberalizáció a menedékkérők számának gyors emelkedésével jár. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik