Nagyvilág

Botrány lett Izraelben egy tábornok holokauszt-napi beszédéből

24.hu
24.hu

2016. 05. 05. 14:50

Nagy vihart kavart Izraelben Jaír Golán tábornok Holokauszt-napi beszéde, írja az MTI.  A vezérkari főnök helyettese párhuzamot állított fel bizonyos jelenlegi izraeli tendenciák és a Holokausztot megelőző náci Németország között, és ezzel magára vonta a jobboldali “héja” miniszterek haragját.

Golán a közéleti felelősséget hangsúlyozó, egy kibucban elmondott szerda esti beszédében úgy fogalmazott:

Félelmetes számomra felismerni olyan gyomorforgató folyamatokat, amelyek Európában, a náci Németországban hetven, nyolcvan, kilencven éve zajlottak, és most, 2016-ban körünkben is megjelennek.

Több jobboldali politikus hevesen támadta Golánt. Naftali Bennet, a Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) nevű jobboldali párt vezetője szerint a katonatiszt hibázott, és “ezt azonnal ki kell javítania, még mielőtt a holokauszttagadók a nácikhoz hasonlítanák a katonáinkat”. Ajelet Saked, a Bájt Hajehudi politikusa, igazságügy-miniszter szerint Golán “aprópénzre váltja a Holokausztot”.

A beszéddel kapcsolatban számos politikus fejtette ki véleményét csütörtökön a katonai rádióban, köztük a holokauszttúlélők gyerekeként született Eliezer Stern nyugalmazott tábornok, a centrista Jes Atíd (Van Jövő) párt képviselője. Ő úgy vélte, hogy Golán üzenete helyes volt, csak nem a megfelelő helyen és időben hangzott el.
Jichák Hercog, a parlamenti ellenzék és a szociáldemokrata Munkapárt vezetője viszont egyenesen üdvözölte a vezérkari főnök helyettesének szavait, aki szerinte egy bátor parancsnok, és “a vele szemben ágálóknak tudniuk kell: ez az erkölcs és a felelősség hangja”. Golán – látva az általa kavart vihart – közölte, hogy nem akarta összehasonlítani az izraeli hadsereget és Izraelt a náci korszak folyamataival. Elmondta, hogy ez egy abszurd és alaptalan összevetés, és nem akarta bírálni a politikai vezetést. “Az izraeli katonaság etikusan viselkedik, vigyáz az emberi méltóságra” – emelte ki csütörtöki nyilatkozatában.

Izraelben 1953 óta minden évben megtartják a Holokauszt-emléknapot. Napközben a szirénák is megszólaltak, reggel tízkor leálltak az autók, mindenki kiszállt a kocsijából és két percig néma csendben emlékeztek az áldozatokra. A jeruzsálemi Jad Vasem múzeumban a Saul fia vetítésével kezdődött a holokauszt emléknap.

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.