Nagyvilág

Beszüntette Hitleres reklámkampányát egy német szépségszalon

Vicces kampánnyal népszerűsítette az gyantás szőrtelenítést egy belvárosi szépségszalon, a bajorországi Chamban. Plakátokon és kártyákon egy gyantacsíkkal az orra alatt ábrázolták Adolf Hitlert. A kártyákról a csíkokat le is lehetett tépni, ami után láthatóvá vált az üzenet: a cég minden egyes gyantázás után egy eurót adományoz a szélsőjobbos mozgalmak elleni küzdelemre.

A szalon tulajdonosa, Ursula Gresser egy helyi hírportálnak azt mondta, annyira felháborították a menekültek szállásait gyújtogató neonácik, hogy úgy érezte tennie kell valamit. Az ügyészség nyomozást indított a nő ellen, mert Németországban a náci szimbólumok, így Hitler arcképének propagálása akkor is tilos, ha történetesen náciellenes üzenetek megfogalmazására használják fel őket.

„Az ilyen esetekben az elkövető politikai indíttatása teljesen lényegtelen” – nyilatkozta Theo Ziegler főügyész.

Mivel Gresser a hatóság felszólítására azonnal leszedte a Hitleres plakátot az üzlete kirakatából, az ügyészség megszüntette az ellene indított nyomozást, mert mégis csak enyhe törvényszegésről volt szó.

Bár rövid ideig tartott, Ursula Gresser reméli, hogy kampánya azért elérte a célját, és az emberek beszélgetni kezdtek a barátaikkal a szélsőjobboldal előretörésének veszélyeiről.

(BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik