Nagyvilág

Sanders elverte Clintont Indianában

Váratlan volt a vermonti szenátor előválasztási győzelme, mindenki arra tippelt, hogy majd Hillary Clinton jól elpáholja.

A demokrata párt elnökjelöltségéért versenyző Bernie Sanders szenátor váratlanul legyőzte Hillary Clinton volt külügyminisztert az Indiana államban kedden megtartott előválasztáson – jelentették a legnézetebb amerikai televíziók.

Sanders annak ellenére nyert, hogy az előrejelzések a vereségét jósolták. Előnye azonban csekély Clintonnal szemben, ami azt jelenti, hogy nem csökkent érdemben köztük a különbség a megszerzett delegáltak teljes számát illetően.

Az indianai demokraták a szavazatokkal arányosan osztják el a vetélytársak között a nyári elnökjelölő pártkonvenció küldötteit. A keddi eredményeket még nem számítva Clinton 2179, Sanders 1400 küldött támogatását élvezi. A többséghez 2383 kell.

A szenátor választási kampánya ezzel lélegzethez jutott, miután az előző heti öt előválasztás közül csak egyben győzött. A kampányban hátra van még több állam, köztük Kalifornia a legfontosabb – írja az MTI.

Mindeközben a republikánusoknál óriási a felfordulás, miután Donald Trump magabiztosan nyerte Indianát, és fő ellenfele, Ted Cruz bejelentette, hogy kiszáll a versenyből. Mivel a harmadik jelölt, Jon Kasich messze le van maradva delegáltakban Trumphoz képest, most már tuti, hogy a New York-i befektető lesz a a párt elnökjelöltje. Bővebben itt olvashat a republikánus zűrzavarról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik