Nagyvilág

Litvánia nem kér a menekültek automatikus elosztásából

Litvánia számára elfogadhatatlan az Európai Bizottság javaslata a menekültek automatikus elosztására a tagállamok között, és az nem képes megoldani a migrációs válságot – közölte szerdán a litván elnöki hivatal sajtóosztálya.

A menekültek automatikus elosztási mechanizmusa egy sajátos, nyílt meghívót jelentene a migránsok számára, hogy korlátlanul jöhetnek Európába, és nem mozdítja elő az EU külső határainak védelmét

– olvasható a közleményben, amely szerint Litvánia szolidaritást mutat a menekültek befogadásának kérdésében, de azt kizárólag “önkéntes alapokon” kész megtenni.

Sem kötelező kvótákkal, sem pénzügyi szankciókkal nem lehet feltartóztatni a migránsáradatot

– fogalmaznak a közleményben.

Az Európai Bizottság szerdai javaslata értelmében menekültenként 250 ezer euró (77,7 millió forint) “szolidaritási hozzájárulás” fejében tagadhatnák meg ideiglenesen az uniós tagállamok, hogy részt vegyenek a menekültek automatikus elosztásában.

A korábban elfogadott egyszeri kötelező kvóta szerint Litvániának két éven belül 1105 embert kellene befogadnia Szíriából, Irakból és Eritreából. Közvélemény-kutatások szerint azonban a litvánok nagyjából 70 százaléka ellenzi befogadásukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik