Nagyvilág

Diktátorpop: a kínai elnök megunta a Big Daddy Xi nevet

Mostantól nem becézhetik Big Dadának a kínai államfőt, mert rájött, hogy a személyi kultusz túlnőtt rajta.

Külön zenei műfaj épült a kínai elnök, Xi Jinping személyére, de az állami propaganda már túl diktátorszagúnak érezte az elnöki slágergyár szerzeményeit, és betiltották a Big Daddy Xi név használatát az elnök vonatkozásában –írja a Guardian.

A 2012-ben hatalomra jutott Xi Jinpingről rengeteg popdalt írt a kínai nép, sőt, animációs videó is készült róla egy korrupcióellenes rappel; emellett a rajongói klubja kifejezetten aktív. Az európai fülnek talán túl különlegesen hathat például ez az egzotik pop, az érzést ugyanúgy elsajátíthatjuk, segítségképp a refrén nyersfordításban így hangzik:

„Ha házasodni akarsz, válassz olyat, mint Big Xi, egy hős férfit, kinek jelleme erős…” ne is ragozzuk, egy isten.

A Big Dada nevet maga az elnök hagyta jóvá még 2014-ben – írja a Bloomberg, ami később a kínai közmédia kampányainak kulcsmotívumává is vált. De ennek már vége. Nincs többé Big Dadázás. A kínai Xinhua hírügynökség mostantól csak Xi Jinping néven hivatkozhat az elnökre.

Már épp, amikor kezdtek volna a kínai popirodalomba kanonizálódni a Xi Jinping mindenhatóságáról, államférfiasságáról és házastársi nagyszerűségéről szóló balladák, a pekingi közösségi médiát letiltották a névről. Nem tudni, pontosan miért. Valószínűleg Xi személyi kultusza már Kínában és azon kívül is olyannyira túlburjánzott, hogy sokan félni kezdtek egy újabb Mao-korszaktól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik