Nagyvilág

Az első reakciók Trump győzelmére: sírás, düh és döbbenet

Donald Trump rajongóin kívül csak egy csoport örül igazán annak, hogy ő lett a republikánusok elnökjelöltje: a politikai újságírók, és a média.

Bár már hetek óta várható volt, mégis mindenkit teljes váratlanul ért, hogy már most kedden ki lehet jelenteni, hogy Donald Trump a Republikánus Párt jelölje az Egyesült Államok elnöki címére. A politikai kívülállóként az összes republikánus politikust elsöprő milliárdos üzletember ellen hiába keltek ki a konzervatív elveket komolyan vevő republikánusok, akik már csak a közutálatnak örvendő Ted Cruz texasi szenátorban bízhattak, mint aki megállíthatja Trumpot.

A keddi veresége után tett váratlan bejelentése, hogy feladja a teljesen reménytelenné vált küzdelmet, gyomorütésként érte a milliárdos üzletember jelöltsége ellen küzdő konzervatív #NeverTrump mozgalom tagjait. Akik most úgy érzik, ezzel vége a Republikánus Pártnak.

Menekülnek a republikánusoktól a csalódott konzervatívok

Volt, aki egészen egyszerűen elégette választási regisztrációs kártyáját, amin, mint republikánus választó szerepelt.

Philip Klein, a konzervatív Washington Examiner vezető szerkesztője a Twitter-oldalán arról a pillanatról tett közzé egy fényképet, ahogy választási regisztárcióját átállítja, és mostantól már nem republikánus szavazó. 

“Ha Trumpot jelöljük, el leszünk pusztítva … és megérdemeljük” – jelentette ki Lindsey Graham, Dél-Karolina népszerű republikánus szenátora.

Mások pedig már meg is ásták a Republikánus Párt sírját. “Szomorú látni, ahogy Lincoln és Reagan, a történelem 2 legnagyszerűbb elnökének pártja idáig jutott.”

 

A demokraták már készítik a csatabárdot

A baloldalon szintén döbbenten vették tudomásul, hogy a republikánusok végül mégis Donald Trump mellett tették le a voksukat. A letargia és csalódottság helyett azonban inkább a csata előtti izgalom lett úrrá rajtuk.

A Bernie Sanders mellett a progresszív liberális demokraták kedvencének számító Elizabeth Warren, Massachusetts-i szenátor a Twitteren hívta harcba híveit, közölve, hogy a végsőkig küzdeni fog azért, hogy “a bizonytalanság és gyűlölet mérgező elegye soha ne jusson el a Fehér Házba”.

  És Hillary Clinton már el is kezdte a kampánytámogatások gyűjtését a Trump elleni küzdelemre.

És közben Philip Klein egy kis bepillantást nyújt abba, mi lehet a helyzet a demokraták Trumpra nézve terhelő információkat gyűjtő csapatánál (“Nagyobb hajóra lesz szükségünk”)

A politikai újságírók, és a sajtó közben örömtáncot lejt

Bár a Trump-rajongók biztosan meg vannak arról győződve, hogy a gonosz liberális sajtó rettegve figyeli, hogy elnökjelölt lett belőle, a valóság az, hogy ennél jobb hírt nem is kaphattak volna. Hiszen így minden korábbinál izgalmasabb és érdekesebb elnökválasztás elé néz az Egyesült Államok – ami bizony nagy jól mérhető lesz a látogatási és nézettségi adatokban (és az ezzel együtt járó reklámbevételekben). Itt van például Chris Cillizza, a Washginton Post újságírója: “18 éve írok politikáról. Számomra nincsen csodásabb történet annál, hogy “Donald Trump republikánus elnökjelölt”.

Gary O’Donoghue, a BBC washingtoni tudósítója: “Most őszintén, ki akarna bármi más lenni, mint politikai tudósító.”

 Annie Linskey, a Boston Globe politikai tudósítója: “A pillanat, amikor rájössz arra, hogy ez egy csodás elnökválasztás lesz”

Persze mindig vannak kivételek. Mint Dana Milbank, a Washingon Post publicistája, aki márciusban azt írta, meg fogja enni rovatát, ha Trump lesz a republikánusok elnökjelöltje. Lapja most emlékeztette erre a fogadalomra. “Mi illik az nyomtatott újsághoz?”

 

De egyvalaki mindenki másnál jobban örülhet: Leslie Moonves, a CBS elnök-vezérigazgatója, aki még februárban egy nagypénzű befektetőknek tartott konferencián kijelentette: Trump jelenléte a kampányban “gazdaságilag nagy jó dolog” a CBS-nek. A televíziónak a republikánus jelölt ugyanis nagy nézettséget, és ezzel együtt óriási reklámbevételt hozott. “Lehet, hogy nem jó Amerikának, de átkozottul jó a CBS-nek, csak ennyit mondthatok” – közölte Moonves. És hozzátette: “Ez egy nagyon jó év lesz számunkra. Sajnálom. Lehet, hogy szörnyű ezt mondani, de hajrá Donald, előre”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik