Külföld
US Republican presidential candidate Donald Trump speaks in New York on May 3, 2016, following the primary in Indiana. 
Republican Party chief Reince Priebus declared Tuesday that Donald Trump will be the presumptive Republican presidential nominee, after his main rival Ted Cruz dropped out of the race. / AFP PHOTO / Jewel SAMAD

Az első reakciók Trump győzelmére: sírás, düh és döbbenet

Ignácz Péter
Ignácz Péter

újságíró. 2016. 05. 04. 12:57

Donald Trump rajongóin kívül csak egy csoport örül igazán annak, hogy ő lett a republikánusok elnökjelöltje: a politikai újságírók, és a média.

Bár már hetek óta várható volt, mégis mindenkit teljes váratlanul ért, hogy már most kedden ki lehet jelenteni, hogy Donald Trump a Republikánus Párt jelölje az Egyesült Államok elnöki címére. A politikai kívülállóként az összes republikánus politikust elsöprő milliárdos üzletember ellen hiába keltek ki a konzervatív elveket komolyan vevő republikánusok, akik már csak a közutálatnak örvendő Ted Cruz texasi szenátorban bízhattak, mint aki megállíthatja Trumpot.

A keddi veresége után tett váratlan bejelentése, hogy feladja a teljesen reménytelenné vált küzdelmet, gyomorütésként érte a milliárdos üzletember jelöltsége ellen küzdő konzervatív #NeverTrump mozgalom tagjait. Akik most úgy érzik, ezzel vége a Republikánus Pártnak.

Menekülnek a republikánusoktól a csalódott konzervatívok

Volt, aki egészen egyszerűen elégette választási regisztrációs kártyáját, amin, mint republikánus választó szerepelt.

Philip Klein, a konzervatív Washington Examiner vezető szerkesztője a Twitter-oldalán arról a pillanatról tett közzé egy fényképet, ahogy választási regisztárcióját átállítja, és mostantól már nem republikánus szavazó. 

“Ha Trumpot jelöljük, el leszünk pusztítva … és megérdemeljük” – jelentette ki Lindsey Graham, Dél-Karolina népszerű republikánus szenátora.

Mások pedig már meg is ásták a Republikánus Párt sírját. “Szomorú látni, ahogy Lincoln és Reagan, a történelem 2 legnagyszerűbb elnökének pártja idáig jutott.”

 

A demokraták már készítik a csatabárdot

A baloldalon szintén döbbenten vették tudomásul, hogy a republikánusok végül mégis Donald Trump mellett tették le a voksukat. A letargia és csalódottság helyett azonban inkább a csata előtti izgalom lett úrrá rajtuk.

A Bernie Sanders mellett a progresszív liberális demokraták kedvencének számító Elizabeth Warren, Massachusetts-i szenátor a Twitteren hívta harcba híveit, közölve, hogy a végsőkig küzdeni fog azért, hogy “a bizonytalanság és gyűlölet mérgező elegye soha ne jusson el a Fehér Házba”.

  És Hillary Clinton már el is kezdte a kampánytámogatások gyűjtését a Trump elleni küzdelemre.

És közben Philip Klein egy kis bepillantást nyújt abba, mi lehet a helyzet a demokraták Trumpra nézve terhelő információkat gyűjtő csapatánál (“Nagyobb hajóra lesz szükségünk”)

A politikai újságírók, és a sajtó közben örömtáncot lejt

Bár a Trump-rajongók biztosan meg vannak arról győződve, hogy a gonosz liberális sajtó rettegve figyeli, hogy elnökjelölt lett belőle, a valóság az, hogy ennél jobb hírt nem is kaphattak volna. Hiszen így minden korábbinál izgalmasabb és érdekesebb elnökválasztás elé néz az Egyesült Államok – ami bizony nagy jól mérhető lesz a látogatási és nézettségi adatokban (és az ezzel együtt járó reklámbevételekben). Itt van például Chris Cillizza, a Washginton Post újságírója: “18 éve írok politikáról. Számomra nincsen csodásabb történet annál, hogy “Donald Trump republikánus elnökjelölt”.

Gary O’Donoghue, a BBC washingtoni tudósítója: “Most őszintén, ki akarna bármi más lenni, mint politikai tudósító.”

 Annie Linskey, a Boston Globe politikai tudósítója: “A pillanat, amikor rájössz arra, hogy ez egy csodás elnökválasztás lesz”

Persze mindig vannak kivételek. Mint Dana Milbank, a Washingon Post publicistája, aki márciusban azt írta, meg fogja enni rovatát, ha Trump lesz a republikánusok elnökjelöltje. Lapja most emlékeztette erre a fogadalomra. “Mi illik az nyomtatott újsághoz?”

 

De egyvalaki mindenki másnál jobban örülhet: Leslie Moonves, a CBS elnök-vezérigazgatója, aki még februárban egy nagypénzű befektetőknek tartott konferencián kijelentette: Trump jelenléte a kampányban “gazdaságilag nagy jó dolog” a CBS-nek. A televíziónak a republikánus jelölt ugyanis nagy nézettséget, és ezzel együtt óriási reklámbevételt hozott. “Lehet, hogy nem jó Amerikának, de átkozottul jó a CBS-nek, csak ennyit mondthatok” – közölte Moonves. És hozzátette: “Ez egy nagyon jó év lesz számunkra. Sajnálom. Lehet, hogy szörnyű ezt mondani, de hajrá Donald, előre”

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

3275142 01/17/2018 A young woman at a bus stop in Yakutsk. Bolot Botchkarev/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.