Nagyvilág

Kiderült, milyen zászlókat nem vihetnek be az Eurovízió döntőjére, Európa kiakadt

Kiszivárgott az idei Eurovízió egy fontos dokumentuma, ami azt tartalmazza, melyik zászlók lesznek majd kitiltva a rendezvényről. A lista igencsak felborzolta a kedélyeket több országban is.

A rendezvény szervezői szeretnék távol tartani a politikát az eseménytől, így azt a döntést hozták, hogy csak az ENSZ országok zászlóit lengethetik majd. A lista tartalmaz triviális tiltásokat, hiszen természetesen az Iszlám Állam zászlóját nem engedik majd be a dalversenyre.

Azonban a lista itt nem ér véget. Rajta van még

  • Koszovó,
  • Palesztina és a
  • Krím-félsziget is.

A korlátozások nem csak országokra vonatkoznak, az EU-s és szivárvány zászlókat csak olyan esetben engedik be a rendezvényre, ha azok nem tartalmaznak semmilyen politikai véleménynyilvánítást.

A felháborodás hatalmas volt a briteknél is, hiszen ez a korlátozás azt jelenti, hogy például Wales zászlaja is kimarad az Eurovízió közönségéből. A britek egyik indulója már reagált a Twitteren:

Azaz azt mondják, el kellene énekelniük a wales-i himnuszt majd a dalversenyen. A spanyolok is kiakadtak a baszk zászló miatt. Az ügyvivő külügyminiszter, Jose Manuel Garcia-Margallo azt nyilatkozta, hogy minél előbb tudatni kell az Eurovízió szervezőivel, hogy ez egy nemzeti zászló és ezért nem lehet rajta a kitiltottak listáján. Sokan kifogásolják a palesztin zászló jelenlétét is.

Ez a tweet azt pedzegeti, hogy egy listára tenni Palesztinát az Iszlám Állammal sokat elmond arról, ahogy a tudatlanság és a politika keresztezi egymást.

Május 14-én kiderül, milyen zászlók tűnnek majd fel végül a dalfesztivál döntőjén.

(Mashable)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik