Külföld
Iraqi pro-government militiamen escort men they detain for investigation after the liberation from Islamic State (IS) militants of the village of Sayed Ghareeb, near Dujail, some 70 kilometres north of Baghdad on June 2, 2015. AFP PHOTO / MOHAMMED SAWAF / AFP PHOTO / MOHAMMED SAWAF

Embertelen körülmények az iraki fogolytáborokban

24.hu
24.hu

2016. 05. 03. 17:14

Az iraki hatóságok több mint ezer foglyot, köztük tizenéveseket őriznek embertelen és megalázó körülmények között Anbár tartomány nyugati részén - közölte kedden az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet.
Korábban a témában:

A londoni székhelyű csoport szerint 683 férfit zsúfoltak össze egy használaton kívüli raktárépületből rögtönzött fogolytáborrá alakított létesítményben a Bagdadtól nyugatra fekvő Amírija al-Fallúdzsa településen. Az épületet az iraki terrorellenes erők alakították át.

A foglyoknak kevesebb mint egy négyzetméter jut fejenként, éjjel-nappal ülő helyzetben vannak, nem tudják kinyújtani végtagjaikat és alig engedik ki őket a szabadba

– közölte Salil Shetty, az AI főtitkára április 30-i látogatását követően. Hozzátette, a foglyokat hónapokon át őrizték ilyen körülmények között.

Az AI szerint a rabokat az iraki hatóságok a szunnita többségű Anbár tartományban vették őrizetbe az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges szunnita szervezettel való együttműködés gyanújával.

Az iraki védelmi miniszter egyelőre nem kommentálta az AI jelentését.

Tisztviselők korábban közölték, az Iszlám Államtól visszafoglalt területeken őrizetbe vett embereket tisztességes eljárásban és bírósági tárgyalásban fogják részesíteni.

Shetty felszólította az iraki hatóságokat, hogy a létesítményben fogva tartott emberek ellen vagy emeljenek vádat és indítsanak eljárást, vagy pedig engedjék őket szabadon. Hangsúlyozta, hogy a biztonsági kockázat nem menetesíti a hatóságokat az irakiak emberi jogainak tiszteletben tartása alól.

Az Egyesült Államok légi támogatását bíró iraki terrorellenes erők, a hadsereg és a szövetséges törzsi fegyveresek az utóbbi hónapokban jelentős területeke foglaltak vissza az IÁ-tól Anbár tartományban, egyebek közt a tartományi székhely, Ramádi és a stratégiailag fontos Hít város is visszakerült Bagdad ellenőrzése alá.

A harcok miatt a területen élő több tízezer ember kényszerült elhagyni otthonát, és sátortáborokba kerültek.

Az iraki hatóságok nőket és gyerekeket általában különválasztják a férfiaktól, akiket kihallgatnak és kivizsgálnak a lehetséges milicista kapcsolatok után kutatva.

Az AI-nak nyilatkozó terrorellenes erők tagjai elmondták: nincsenek meg a szükséges forrásaik ahhoz, hogy a kivizsgálásokat a kellő időben hajtsák végre és emberséges bánásmódban részesítsék a foglyokat. Hozzátették, további több száz foglyot őriznek hasonló körülmények között egy másik, ugyancsak rögtönzött központban az Amírija al-Falludzsától nyugatra fekvő Habbáníjában.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.