Nagyvilág

CIA: az Iszlám Állam újabb támadásokat tervez Európában

Abu Bakr al-Bagdadi likvidálása legalább olyan fontos lenne, mint öt éve Bin ladené.

 

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója szerint az Iszlám Állam vezetőjének eltávolítása ugyanolyan következményekkel járna a terrorszervezetre, mint öt éve Oszama bin Laden likvidálása az al-Kaidára. John Brennan az NBC egyik politikai vitaműsorában Bin Laden likvidálásáról és annak következményeiről, tanulságairól beszélt.

A CIA igazgatója közölte: Bin Laden likvidálásával az al-Kaida nagy részét is sikerült megsemmisíteni, bár a terrorszervezetet még nem számolták fel teljesen. Brennan szerint az Iszlám Állam vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi jelenleg ugyanolyan fontos ember, mint annak idején Bin Laden volt és eltávolításának is ugyanolyan jelentős hatása lesz a terrorszervezetre.

Megsemmisítjük az Iszlám Államot, efelől nincs kétségem. Ehhez el kell mozdítanunk a horrorisztikus támadásokat irányító vezetést.

A CIA értesülései szerint az Iszlám Állam további terrortámadásokat tervez Európában. Ennek elhárítására az amerikai hírszerzés szorosan együtt dolgozik az európai társszervekkel – tette hozzá az igazgató. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az Iszlám Állam legyőzése különleges kihívást jelent, mert

nem egyszerűen egy nagy szervezet, hanem jelenség is, amely nem csak Szíriában és Irakban van jelen, hanem Líbiában, Nigériában vagy más országokban is.

A hírszerzés vezetője kiemelte, hogy az Egyesült Államoknak nem áll hatalmában teljesen befolyásolni a közel-keleti változásokat, mert korlátozott a befolyása.

Sokan úgy vélik, hogy az Egyesült Államoknak van valamiféle varázskulcsa, de nincsen. 

Öt éve ölték meg az al-Kaida alapítóját

2011. május 2-án végzett egy amerikai különleges egység a pakisztáni Abbotábád városában Oszama bin Ladennel, a világ legkeresettebb terroristájával, az al-Kaida terrorszervezet alapítójával és vezérével, az Egyesült Államok elleni 2001. szeptember 11-i terrortámadások kitervelőjével. 1980-ban, amikor Ronald Reagan amerikai elnök az Egyesült Államok teljes anyagi támogatását felajánlotta a “gonosz birodalma”, azaz a Szovjetunió ellen harcoló Afganisztánnak, bin Laden az elsők között csatlakozott a muszlim harcosokhoz.

A Vörös Hadsereg 1988-as kivonulása után Amerika ellen fordult, és akkoriban alapította meg az al-Kaidát is, amely ’90-es évek elejétől amerikai célpontok ellen hajtott végre terrorakciókat. 1998 nyarán megszervezte mintegy 150 iszlám fegyveres szervezet vezetőinek találkozóját, akik létrehozták “A zsidók és keresztesek elleni szent háború iszlám nemzetközi frontját”. Állítólag az al-Kaida akkor kezdte szervezni és pénzelni a különböző – csecsen, bosnyák, Fülöp-szigeteki, kínai, kasmíri – iszlám militánsok kiképzését, felfegyverzését és merényleteit.

Követői számáról a legszélsőségesebb becslések keringtek: egyes források szerint háromezer harcosa volt, más források szerint ez a szám elérte a 35 ezret. Környezetében a legjobb amerikai és brit egyetemeken végzett mérnökök, orvosok, sőt pilóták is megfordultak. Vagyonáról annyit lehetett tudni, hogy Szaúd-Arábiában nagy építési vállalkozások tulajdonosa volt, érdekeltségekkel rendelkezett a bankvilágban és az élelmiszer-kereskedelemben is. Népes család vette körül, öt vagy hat feleségétől 20-26 gyermeke született.

Bin Ladent több súlyos terrorcselekménnyel vádolták már 2001 előtt is, ugyanakkor neve akkor lett ismert világszerte, amikor az al-Kaida vállalta a felelősséget az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett, háromezer áldozatot követelő terrortámadásért. Miután az Afganisztánban hatalmon lévő tálibok nem voltak hajlandóak Oszama kiadására, 2001. október 7-én az Egyesült Államok és szövetségesei ellencsapást indítottak a tálibok és az al-Kaida ellen.

A tálibok bukása után bujkálni kezdett, a legváratlanabb helyeken bukkant fel, többnyire a szinte ellenőrizhetetlen afgán-pakisztáni határ térségében talált menedéket. Időnként videoüzenetben hallatott magáról, szent háborúra, dzsihádra szólítva fel híveit Amerika ellen. Sokszor keltették halálhírét, de a fejére kitűzött 25 millió dolláros (kb. 5,5 milliárd forintos) vérdíj ellenére sokáig mindig egérutat nyert üldözői elől.

Utolsó búvóhelye Abbotábádban volt, egy kilométerre volt a pakisztáni katonai akadémiától.  Hat évig élt ott a családjával a világ legkeresettebb terroristája. 2011. május 2-án végeztek vele megerősített villájában amerikai elit kommandósok. A rajtaütés negyven percig tartott; Oszama holttestét a tengerbe temették. 2013 februárjában az ENSZ Biztonsági Tanácsa törölte feketelistájáról Oszama bin Laden nevét, de a vagyona befagyasztásáról szóló határozat továbbra is érvényes.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik