Nagyvilág

A gyilkosság, ami megrázta egész Amerikát

Az álmos floridai kisváros, Belleview a nyugdíjasok nyugodt és csöndes paradicsoma, de egy kamasz számára nem sok örömöt tartogat. Sokan úgy gondolják, hogy ez jelentős szerepet játszhatott abban a brutális gyilkosságban, ami megrázta egész Amerikát.

Seath Jackson és Amber Wright, mindketten 14 évesek voltak, amikor egymásba szerettek. Kapcsolatuk mindent elsöprő erejűnek tűnt, hónapokig elválaszthatatlanok voltak. Aztán valami elromlott, Amber hűtlenséggel vádolta meg a Sethet és szakított vele. Az összetört szívű fiú és volt barátnője közt ugyanolyan hévvel kezdett el tombolni a harag, mint korábban a szerelem. Állandóan a Facebookon veszekedtek.

Szerelmi háromszög

Később tovább bonyolította a helyzetet, hogy az akkor 15 éves Amber elkezdett járni egy másik fiúval, a 18 éves Michel Bargoval. Seath nem csinált titkot belőle, hogy a fiút nem találja méltónak arra, hogy a helyére lépjen Amber oldalán.

Seath Jackson (Fotó: Facebook)
Seath Jackson (Fotó: Facebook)

„Hagynunk kéne végre az egészet. Igen, szakítottunk. Igen, fájt, de túl vagyok rajta. De akkor sem fogom hagyni, hogy Mike csak úgy megkapja a tortát, és nyugodtan meg is egye” – írta egyszer Seath a lánynak.

Amber közben olyanokat mondott új fiújának, hogy Seath nem csak megcsalta, de meg is ütötte, amikor együtt jártak, sőt, valamilyen szexuális úton terjedő fertőzést is összeszedett a fiútól. Michael Bargo gyorsan meggyűlölte barátnője exét.

Néhány hétnyi civakodás után Amber több üzenetet is küldött Seath-nek. Azt írta, belefáradt veszekedésbe, ezért találkozni akar a fiúval, hogy átbeszélhessék a dolgaikat. Annyira hirtelen volt ez a pálfordulás, hogy Seath gyanakodni kezdett, de mindent elnyomott benne a remény, hogy Amber esetleg visszatérhet hozzá.

Kelepce

A fiú aznap este ahhoz a lakókocsihoz ment, amelyikben Amber egyik barátnője, az akkor 18 éves Charlie Ely élt a családjával. Seath úgy tudta, hogy Amber egyedül fogja várni odabent. A fiú kopogott, de nem érkezett válasz, az ajtót viszont nyitva találta. Amikor belépett, rájött, hogy besétált egy kegyetlen csapdába.

Amber Wright (Fotó: Marion County Sheriff)
Amber Wright (Fotó: Marion County Sheriff)

A lakókocsiban, a sötétben megbújva öten várták a fiút: Amber, Charlie Ely, Michel Bargo, Amber mostohabátyja, az akkor 17 éves Kyle Hooper, és egy közös barátjuk, a 20 éves Justin Soto. A két lány végignézte, ahogy a három fiú fa tárgyakkal félholtra veri a védekezésre teljesen esélytelen Seathet.

Michel Bargonál volt egy pisztoly, elővette és rálőtt az áldozatra. A lövedék ütötte seb azonban nem volt halálos, az egy pillanatra beállt döbbent csendben Seath menekülni próbált. Valaki azonban gyorsan eszmélt és visszarángatta őt lakókocsiba, Bargo pedig újra tüzelt. A szerencsétlen fiút, aki ekkor még mindig élt a fürdőkádba dobták, majd Bargo egy harmadik lövéssel befejezte a kivégzést.

Seath Jackson térdeit ezután eltörték, karjait és lábait a háta mögött összekötözték, majd testét egy hálózsákba gyömöszölték. A kamaszok aztán a becsomagolt holttestet a lakókocsi mögötti tűzgyújtó gödörbe dobták és elégették. A fiúból csak hamu, és csontdarabok maradtak hátra. A maradványokat a gyilkosok kiürült festékes dobozokba lapátolták, amiket aztán egy közeli bányában rejtettek el. Végül vegyszerekkel takarítottak fel maguk után a lakókocsiban.

Lelkiismeret

Sonia Jackson, Seath édesanyja másnap jelentette a rendőrségen a fiú eltűnését. Nem sokkal később Kyle Hooper megtört, elmesélte az anyjának, hogy ott volt, amikor Seath Jacksont megölték. A nő azonnal értesítette a rendőrséget, akik pillanatok alatt begyűjtötték az öt kamaszkorú gyanúsítottat.

A gyilkosság 2011-ben történt, az ügyről szóló hírek megrázták Amerikát. Azóta sem tudja senki felfogni, hogy lehetnek képesek kamaszok ilyen kegyetlenségre, különösen egy tiniszerelem miatt. A bírósági tárgyalásokat bőven tárgyalta a sajtó.

A legfiatalabb halálraítélt

Kyle Hooper és Justin Soto életfogytiglani börtönbüntetést kaptak, ahogy Charlie Ely is. A lány, akinek az otthonában a brutális gyilkosság történt, könnyek között védekezett az esküdtszék előtt. Azt vallotta, hogy ő csak azért volt ott a helyszínen, mert Michael Bargo fenyegette, ő pedig rettegett a fiútól. A bírót azonban nem hatott a védekezés.

A legnagyobb címlapsztori Michel Borgo ítélete volt, aki 23 évesen a floridai állami börtön halálsorának legfiatalabb lakója lett. A letartóztatásakor azt vallotta, hogy Seath már halott volt, amikor ő a helyszínre érkezett, a tárgyalása során pedig egyszer sem szólalt meg. Az ügyvédje bevetette a fiú szüleinek csúnya válását, és még azt is mentségként hozta fel, hogy Borgo nagyon megütötte a fejét, még kisgyermek korában, de semmit sem ért vele. „Ez a gyilkosság megtervezettebb és hidegvérűbb, mint bármi, amit eddig tárgyaltam” – mondta a bíró a halálos ítélet indoklásában.

A legbonyolultabb az egykori szerelmes, Amber Wright ügye lett. A lány az első tárgyalásán, még 2012-ben azt vallotta, fogalma sem volt róla, hogy Seath aznap este meg fog halni. A bíróság elutasította a védekezést, és életfogytiglanit szabott ki a lányra. Később azonban, technikai okokból ezt az ítéletet megsemmisítették. Amber letartóztatásakor nem helyesen olvasták fel a lánynak a jogait ezért újra kellett kezdeni az egész eljárást.

A bíróság másodszor is életfogytiglani ítéletet hozott. Az indokolásban az állt, hogy a lány volt a szörnyű gyilkosság katalizátora: ő bujtotta fel a többieket, és ő csalta az áldozatot a kivégzése helyszínére.

(Mirror)

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik