Külföld
Bagdad, 2016. április 30.
Muktada asz-Szadr befolyásos síita hitszónok hívei, miután behatoltak az iraki állami intézményeknek és számos nagykövetségnek helyt adó, erõsen védett bagdadi zöld zónában fekvõ bagdadi parlamentbe 2016. április 30-án. A randalírozásba is torkollott megmozdulásra a tüntetõk azután szánták el magukat, hogy Muktada asz-Szadr egy nyilvános rendezvényen adott hangot a törvényhozó testület iránti elégedetlenségének. (MTI/AP/Halid Mohamed)

Súlyos zavargások törtek ki Bagdad kiemelten védett zónájában

24.hu
24.hu

2016. 04. 30. 21:50

Több száz síita hatolt be szombaton Bagdad belvárosában az iraki állami intézményeknek és számos nagykövetségnek helyt adó, erősen védett zöld zónába, miután Muktada asz-Szadr befolyásos síita hitszónok elégedetlenségét fejezte ki amiatt, hogy a parlament nem szavazott meg semmiféle "tisztán technokrata" kormányt - számolt be az MTI.
Korábban a témában:

A hitszónok híveinek százai a hírek szerint átmásztak a védett körzetet elzáró falon, egyes jelentések szerint többen épületeket rongáltak meg, bár a behatolók egy másik része visszafogottságra intette őket. Több száz ember hatolt be a parlament épületébe is, ahol a Dow Jones hírügynökség értesülései szerint megtámadtak egy törvényhozót. A helyszínről közölt tévéfelvételeken látszik, ahogy a képviselőt a tüntetők botokkal és ökleikkel ütlegelik. “Elszaladtak a gyávák” kántálták a tüntetők az elmenekült képviselőkre utalva.

A feldühödött tüntetők azután hatoltak be, hogy a parlament elnöke jövő hétre halasztotta a szavazást egy új kabinet megalakításáról. Az esti órákban a biztonsági erők könnygázzal és a levegőbe leadott lövésekkel próbálták meg visszatartani a behatoló tömeget. Rendőrségi források szerint egy tucatnyi ember megsebesült.

A randalírozásba is torkollott megmozdulásra a tüntetők azután szánták el magukat, hogy Muktada asz-Szadr egy nyilvános rendezvényen adott hangot a törvényhozó testület iránti elégedetlenségének. Azt várta ugyanis, hogy olyan kormányalakítás történik, amelyben kizárólag független szakértők vezetik a kulcsfontosságú tárcákat, mert csak így szorulhat vissza a korrupció, amely hátráltatja Bagdadot a közszolgáltatások ellátásában. Ráadásul az országban az Iszlám Állam terrorszervezettel is fel kell venni a harcot, arról nem is beszélve, hogy érdemben kellene foglalkozni az alacsony olajárak miatti pénzügyi válsággal.

Pedig Haider al-Abádi kormányfő megpróbált engedni a nyomásnak, március 31-én be is mutatta átalakított kabinetjét a parlamentnek. A honatyák néhány nappal ezelőtt meg is szavazták a kabinet részleges átalakításáról szóló javaslatot, de Muktada asz-Szadrot ez nem elégítette ki, mert nem tartotta valóban szakértőinek az új kormányt, tekintve – mint maga panaszolta – politikai pártok emberei továbbra is helyet foglalnak benne.

S mivel a hitszónok februárban 45 napot adott a miniszterelnöknek arra, hogy reformtervezetet terjesszen elő a kormányról, azzal fenyegetve meg őt, hogy ha ez nem történik meg kielégítően, akkor hívei támadást intézhetnek a zöld zóna ellen. Ezt követően több héten át tüntettek a kormány ellen, és szombaton úgy vélték, hogy Muktada asz-Szadr “megadta a jelet”. Még akkor is, ha a hitszónok szombati beszédében nem szólította fel egyértelműen őket a zöld zónába történő betörésre.

Szadr irodája a nap folyamán kiadott egy közleményt, amelyben áldását adta a történtekre, ugyanakkor óva intette híveit attól, hogy megtámadják a zöld zónában álló külképviseleteket. “Égessétek el a megszállók zászlait, de ne támadjátok meg a követségeket” – áll a közleményben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Closeup portrait of a beautiful redhead woman using smartphone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.