Külföld
(Seated from 2nd L) First Vice President of South Sudan and former rebel leader Riek Machar, South Sudan President Salva Kiir and Second Vice President of South Sudan James Wani Igga pose along with the 30 members of the new cabinet of the Transitional Government outside the Cabinet Affairs Ministry in Juba on April 29, 2016.
South Sudan President Salva Kiir has named his transitional unity government, sharing power with ex-rebels in a key step in a long-delayed peace process, a decree read out on April 29 said. Under terms of an August 2015 peace deal, the 30 ministerial posts are split between Kiir, former rebel chief turned first vice president Riek Machar, opposition and other parties.
 / AFP PHOTO / ALBERT GONZALEZ FARRAN

Egységkormányt alakítottak a szembenálló felek Dél-Szudánban

24.hu
24.hu

2016. 04. 29. 16:17

Az afrikai ország súlyos polgárháborúba süllyedt, de a lépés az ENSZ-főtitkár szerint mérföldkő a helyzet rendezésében.

Letette az esküt és hivatalba lépett pénteken Dél-Szudán átmeneti egységkormánya. A 2015 augusztusi békemegállapodás értelmében Salva Kiir elnök megosztja a hatalmat a felkelőkkel.

Riek Macharból, a korábbi lázadók vezetőjéből alelnök lesz, a harminc miniszteri posztot a különböző politikai erők osztják el egymás között. Kiir azt mondta: együtt fognak dolgozni, mert meg kell tanulni megbocsátani és bocsánatot kérni.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár mérföldkőnek nevezte a miniszterek eskütételét. Az átmeneti kormány 2018 októberéig marad hivatalban.

Machar kedden érkezett vissza Dél-Szudán fővárosába, Dzsubába, és még aznap letette az alelnöki esküt. Ezt a pozíciót korábban is betöltötte, de szembefordult Kiirrel, ezért menesztették. Az elnök azzal is megvádolta Machart, hogy puccsot készített elő, de az alelnök tagadta ezt.

A dél-szudáni helyzet polgárháborúig fajult, etnikai összetűzések is kibontakoztak. A háborús cselekmények közt a tömeges erőszakra, faluégetésekre, de még kannibalizmusra is volt példa.

Machar azt mondta: fontos az együttműködés, de az emberek még félelmekkel vannak tele, a vezetőknek be kell bizonyítaniuk, hogy a békemegállapodás működőképes. „Ha széthúzás lesz a kormányban, cserbenhagyjuk a dél-szudáni embereket” – jelentette ki az alelnök.

Az együttműködésre nagy szükség van, miután az emberek fele segélyekre szorul a túléléshez, és éhínség van kibontakozóban. A polgárháború során emberek tízezrei haltak meg és több mint kétmillióan menekültek el otthonukból a 11 milliós afrikai országban. (AFP)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Cegléd, 2011. augusztus 14.
A ceglédi Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.