Nagyvilág

Egységkormányt alakítottak a szembenálló felek Dél-Szudánban

Az afrikai ország súlyos polgárháborúba süllyedt, de a lépés az ENSZ-főtitkár szerint mérföldkő a helyzet rendezésében.

Letette az esküt és hivatalba lépett pénteken Dél-Szudán átmeneti egységkormánya. A 2015 augusztusi békemegállapodás értelmében Salva Kiir elnök megosztja a hatalmat a felkelőkkel.

Riek Macharból, a korábbi lázadók vezetőjéből alelnök lesz, a harminc miniszteri posztot a különböző politikai erők osztják el egymás között. Kiir azt mondta: együtt fognak dolgozni, mert meg kell tanulni megbocsátani és bocsánatot kérni.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár mérföldkőnek nevezte a miniszterek eskütételét. Az átmeneti kormány 2018 októberéig marad hivatalban.

Machar kedden érkezett vissza Dél-Szudán fővárosába, Dzsubába, és még aznap letette az alelnöki esküt. Ezt a pozíciót korábban is betöltötte, de szembefordult Kiirrel, ezért menesztették. Az elnök azzal is megvádolta Machart, hogy puccsot készített elő, de az alelnök tagadta ezt.

A dél-szudáni helyzet polgárháborúig fajult, etnikai összetűzések is kibontakoztak. A háborús cselekmények közt a tömeges erőszakra, faluégetésekre, de még kannibalizmusra is volt példa.

Machar azt mondta: fontos az együttműködés, de az emberek még félelmekkel vannak tele, a vezetőknek be kell bizonyítaniuk, hogy a békemegállapodás működőképes. „Ha széthúzás lesz a kormányban, cserbenhagyjuk a dél-szudáni embereket” – jelentette ki az alelnök.

Az együttműködésre nagy szükség van, miután az emberek fele segélyekre szorul a túléléshez, és éhínség van kibontakozóban. A polgárháború során emberek tízezrei haltak meg és több mint kétmillióan menekültek el otthonukból a 11 milliós afrikai országban. (AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik