Nagyvilág

A világ legszomorúbb örökmécsese egy orosz faluban van

Nem valami fényesen sikerült megemlékezniük a második világháború alatt hősi halált halt szovjet katonákra egy Kalinyigrád közelében lévő orosz faluban. Az emlékműnél felállított örökmécsesnél a folyamatosan égő tüzet ugyanis csak egy kartonlapra ráfestett lángnyelvek képével helyettesítettek – jelentette a BBC, a helyi sajtóra hivatkozva.

A Pereszlavszkoje településen lévő „rajzolt lángos” örökmécsesről a newkalinigrad.ru helyi hírportál számolt be először. A lapnak a helyi hatóságok elmondták: az örökmécses valójában nem örök, mert csak ünnepnapokon gyújtják be, egy hordozható gázpalackról. A faluba ugyanis még nem ért el a földgázvezeték-hálózat.

örökmécses

A kartonmécses hamar országos hírnévre tett szerint, miután az orosz állami tulajdonban lévő Rosszija televízióban is beszámoltak róla. A csatorna a mécsesről szóló hírében kijelentette: az emlékhely most „olyan, mint egy rossz vicc”. A tévének a helyi örökségvédelmi hivatal vezetője azt mondta, a helyi hatóságok ötlete volt a rajzolt lángnyelves helyettesítés. A newkalinigrad.ru értesülései szerint egy helyi tanár javasolta azt.

A Rosszija beszámolója szerint nagyjából négyezer olyan emlékhely van egész Oroszországban, amelyeknél örökmécsessel emlékeznek meg a második világháború alatt elhunyt katonákról, de csak nagyjából ötödük ég folyamatosan. A kérdés olyan jelentőségteljes, hogy két éve maga Vlagyimir Putyin rendelte el, hogy biztosítani kell minden örökmécses megfelelő gázellátását.

Úgy tűnik, egyelőre lassan haladnak a terv végrehajtásával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik