Nagyvilág

Nem engedték haza az oroszok Nagyija Szavcsenko testvérét

A letartóztatott helikopterpilóta testvére ellen azért indult büntetőeljárás, mert „megsértett” egy bírót.

Feltartóztatták az orosz-ukrán határon Vira Szavcsenkót, az Oroszországban elítélt ukrán helikopterpilóta, Nagyija Szavcsenko testvérét, aki egy ukrán konzul kíséretében, diplomáciai védettséget élvező autóban próbált hazatérni.

Vira Szavcsenko ellen a csecsen legfelsőbb bíróság egyik bírájának megsértése miatt adtak ki letartóztatási parancsot az oroszok. A nő tavaly október 28-án „társadalmi védőként” vett részt Groznijban két ukrán férfi tárgyalásán, akit azzal vádoltak, hogy az 1994-95-ös első csecsen háborúban Oroszország elleni harci cselekményekben vettek részt. Szavcsenko a tárgyalást bekiabálásokkal zavarta meg, és amikor kivezettették, megjegyzéseket tett a bíróra. Az incidens miatt bűnvádi eljárást indítottak Vira Szavcsenko ellen, aki nem jelent meg az idézésekre.

Petro Porosenko államfő az éjjel utasította az ukrán külügyminisztériumot, hogy mindent kövessenek el a nő hazajuttatása érdekében. Vira Szavcsenko ügyvédje közölte: a diplomaták visszavitték a nőt Ukrajna rosztov-na-donui konzulátusára. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik