Nagyvilág

A San Bernardino-i merénylők segítőit foghatták el

Gyanús, hogy a bagázs abban vett részt, hogy amerikai állampolgársághoz jussanak külföldiek házasság révén. A tavalyi merénylők rokonsága is benne volt a bizniszben.

Házassági csalás miatt három olyan embert tartóztattak le az amerikai hatóságok, akik rokonságban állnak a San Bernardino-i merénylőkkel – írja a BBC. A kaliforniai rajtaütések során elfogták ugyanis Syed Rizwan Farook bátyját és sógornőjét is. A harmadik elfogott neve Enrique Marquez Jr., ő Farook barátja és a tavalyi terrortámadás miattvették őrizetbe.

Tavaly decemberben Farook és neje, Tashfeen Malik egy karácsony előtti parti résztvevőire nyitottak tüzet San Bernardino egyik szociális intézményében. Tizennégyen haltak meg a támadásban, amit az amerikai hatóságok a 2001. szeptember 11-i merényletek óta Amerikában történt legsúlyosabb ilyen támadásként könyveltek el. Mindkét elkövetőt megölték tűzharcban a történtek után.

Hogy a helyzet még összetettebb legyen, egy Marija Csernih nevű orosz nőt is vádolnak azzal, hogy csak bevándorlási célból házasodott össze Marquezzel. Az ő nővére Farook bátyjának felesége, ellene is eljárás indult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik