Nagyvilág

Még nagyobb hatalmat kap Kim Dzsong Un

Jövő hét végén, május 6-án nyílik meg az Észak-Koreában hatalmon lévő Koreai Munkapárt 36 év óta első kongresszusa, jelentette be a KCNA állami hírügynökség az állampárt politikai bizottságának döntésére hivatkozva. A bejelentéssel a phenjani vezetés véget vetett a sorrendben 7. pártkongresszus pontos időpontját illető, tavaly október óta tartó titkolózásnak.

Megfigyelők szerint a kongresszus az eddiginél is nagyobb hatalmat összpontosít majd a világtól elzárkózó kelet-ázsiai ország vezetőjének, az öt éve apja nyomdokaiba lépő Kim Dzsong Unnak a kezében.

A küldöttek várhatóan formálisan is jóváhagyják Kim Dzsong Un “Bjongdzsin” néven emlegetett politikáját, amely az ország gazdaságának és nukleáris arzenáljának egyidejű fejlesztését tűzi ki célul, felváltva az apja, Kim Dzsong Il által meghirdetett “Szongun” – azaz “először a hadsereg” – politikát.

Az egész országot mozgósító párteseményre olyan körülmények között kerül sor, amikor rendkívüli módon kiéleződött a biztonsági helyzet a Koreai-félszigeten, s a kongresszuson elhangozhat, hogyan folytatja nukleáris fegyverkezési programját a gazdaságilag legyengült ország.

A Koreai Munkapárt utoljára 1980-ban, a nagyapa Kim Ir Szen uralmának idején tartott kongresszust, még a 33 évesnek mondott Kim Dzsong Un születése előtt.

Az utóbbi hónapok Koreai-félsziget körüli feszültségeit mindenekelőtt az okozza, hogy a phenjani vezetés – az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait megsértve – január 6-án végrehajtotta az ország negyedik kísérleti nukleáris robbantását, egy hónapra rá pedig interkontinentális ballisztikus rakétát bocsátott fel, állítása szerint egy műholdat állítva Föld körüli pályára, s azóta is folytatja ballisztikusrakéta-kísérleteit.

Válaszul az ENSZ BT március 2-án egyhangú támogatással megszigorította az Észak-Koreával szembeni nemzetközi szankciókat. Április 24-én pedig határozottan elítélte az előző nap egy tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétával végrehajtott észak-koreai fegyverkísérletet. Dél-Korea szerint Phenjan jelenleg újabb rakétakilövésre készül és befejezte ötödik kísérleti atomrobbantásának előkészületeit, s bármelyik pillanatban végrehajthatja a robbantást.

Ri Szu Jong észak-koreai külügyminiszter múlt szombaton kijelentette, hogy országa felhagy a nukleáris kísérletekkel és hajlandó a párbeszédre, ha az Egyesült Államok és Dél-Korea “egy időre, néhány évre” felfüggeszti évenként megrendezett közös hadgyakorlatait. Washington és Szöul egyaránt visszautasította ezt, és a tárgyalóasztalhoz való visszatérésre szólította Phenjant.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik