Nagyvilág

Lefejeztek egy kanadai férfit a Fülöp-szigeteki szélsőségesek

Váltságdíjat követeltek érte. A helyi hatóságok hajszát indítottak a túszejtő terroristák után.

A fülöp-szigeteki nyomozók szerint egy kanadai túszé az a lefejezett holttest, amelyet ezen a héten találtak meg egy falu határában. A férfival muszlim szélsőségesek végezhettek, akik hatalmas váltságdíjat követeltek érte, de a hétfői határidőig ezt nem kapták meg. Később egy másik kisvárosban John Ridsdel fejét is megtalálták.

Ridsdelt még szeptemberben rabolták el egy másik kanadaival, egy norvéggal és egy fülöp-szigeteki nővel együtt. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök a Fülöp-szigetek elnökével is felvette a kapcsolatot, hogy egyeztessen az emberrablók elleni fellépésről, de aláhúzta, hogy váltságdíjat nem fizetnek semmilyen körülmények között. Ezután a helyi hatóságok több ezer fővel keresték a túszejtő szélsőségeseket és foglyaikat.

A szélsőségesek elleni hajszában helikoptereket és tüzérséget is bevetettek. Eközben egy Fülöp-szigeteki katonai vezető távozott tisztségéből, arra hivatkozva, hogy nem megfelelően reagált a szélsőségesek jelentette fenyegetésre.

Az Abu Sayyaf szélsőséges szervezet története az 1990-es évek elejéig nyúlik vissza, a muszlim kisebbség szeparatista felkeléséből nőtt ki. A kormányzati fellépés meggyengítette a szervezetet, de váltságdíjakból, zsarolásokból próbál fennmaradni. A Fülöp-szigetek és az Egyesült Államok is terrorszervezetként tartja számon. (AP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik