Nagyvilág

Egy csomó külföldi éttermét bezárta Észak-Korea

Részben ezekből van az országnak keményvaluta-bevétele.

Bezártak húsz éttermet, amelyet az észak-koreai állam üzemeltetett más országokban. Ezek a vendéglátóhelyek az elszigetelt ázsiai ország számára fontos keményvaluta-forrást jelentenek, a déli hírszerzés információi szerint 130 ilyen étterem van tucatnyi országban, amiből évente tízmillió dollárnyi bevétele származik Kim Dzsong Un rezsimjének. Ezeket a pénzeket a gyanú szerint az atom- és rakétaprogram finanszírozására fordítják.

Az éttermek bezárásáról a dél-koreai kormánypárt egy képviselője számolt be, miután egyeztetett a hírszerzés tisztségviselőivel. Úgy tudni, finanszírozási nehézségek állnak a háttérben, és tartani lehet attól, hogy a kieső összeget illegális üzletekből próbálja majd pótolni az ország. Ilyen illegális üzletet jelent például az exporttal és importtal kapcsolatos dokumentumok meghamisítása, vagy a csempészet.

Az étterembezárásokra egyébként azután került sor, hogy tizenhárman, akik Kínában egy Észak-Korea által működtetett étteremben dolgoztak, disszidáltak Dél-Koreába. Heten azóta meggondolták magukat, főleg mert féltették családjukat az északi rezsim bosszújától. (Yonhap)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik