Nagyvilág

60 millió embert érint az El Niño

Világszerte mintegy 60 millió embert érint a legutóbbi El Niño légköri jelenség, a neheze még hátra van és távolról sincs elegendő pénz a rászorulók megsegítésére, közölte Stephen O’Brien, az ENSZ humanitárius műveletekért felelős vezetője, miután Genfben találkozott az érintett országok és segélyszervezetek képviselőivel.

A 4-5 évenként jelentkező csendes-óceáni meleg áramlat, az El Niño felmelegíti a felszíni hőmérsékletet, viharokat, áradásokat vagy – épp ellenkezőleg – aszályt okoz a világ számos táján.

Stephen O’Brien szerint a 2015/16-os volt az egyik eddigi leghevesebb El Niño, 13 országban okozott károkat Afrikában, Közép- és Dél-Amerikában, Kelet-Ázsiában és a Csendes-óceánon.

A következmények 60 millió embert sújtanak és további milliók vannak veszélyben. Csak Afrika déli részén 32 millió ember éhezik az El Niño okozta áradások és szárazságok következtében.

Etiópiában, amely az utóbbi 50 év legsúlyosabb aszályát éli át, 10 millióan várnak segítségre. Aggasztóan nő az alultápláltság az öt éven aluli gyermekek körében és vészesen terjednek azok a betegségek, amelyeket a pocsolyákban tenyésző kórokozók idéznek elő.

A Humanitárius Ügyek Koordinációs Irodája (OCHA) szerint az El Niño okozta szárazságok következményei még ezután, az év későbbi részében, sőt jövőre éreztetik hatásukat a leginkább.

Az ENSZ jelenlegi becslése szerint 3,6 milliárd dollárra lenne szükség az El Niño károsultjainak megsegítésére, de a segélyek – élelem, tiszta ivóvíz, alapvető gyógyszerek, vetőmagok – eljuttatása nem könnyű, és még hiányzik 2,2 milliárd dollár és ez a hiány tovább nőhet.

Stephen O’Brien szerint félő, hogy – többek között – félbe kell szakítani az etiópiai segélyezést, az erőforrások már csak hetekre elegendőek.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik