Nagyvilág

Terrorvád miatt három évet kapott egy szíriai férfi Ausztriában

Azzal vádolták meg, hogy illegális olajüzletet folytatott, aminek hasznából az Iszlám Államot támogatta.

Három év börtönre ítéltek Ausztriában egy szíriai férfit, a vád szerint illegális olajkereskedelmet folytatott és annak hasznából az Iszlám Államot támogatta. A férfi tagadja a vádakat.

A 33 éves vádlott még 2014-ben adott be menedékkérelmet Ausztriában. Maga beszélt a rendőrségnek az olajkereskedelemről, amikor feljelentést tett kétezer eurója eltűnése miatt. Két másik személy, akikkel ugyanazon a menekültszálláson voltak, azt vallotta ellene, hogy azzal dicsekedett, hogy az Iszlám Állam tagja volt. Később a tanúk ezen enyhítettek, és más terhelő bizonyítékot sem találtak a férfi ellen. Ugyanakkor a kihallgatásokon többször ellentmondott korábbi vallomásainak.

A vádban szerepel, hogy a férfi 2013 és 2014 között Aleppóban kőolajat vásárolt, amit nagy nyereséggel adott tovább más országokban. Az ügyészek szerint tudatában volt annak, hogy törvénytelen dolgot tesz, és az Iszlám Államot támogatta a bevételből, így terrorista szervezetben való részvétellel is meggyanúsították.

A férfi ügyvédje szerint azonban védencének semmi köze az Iszlám Államhoz, piaci feltételeknek megfelelően vett dízel üzemanyagot Aleppóban, amit környékbeli kiskereskedőknek adott tovább áramfejlesztéshez. A vádlott azt mondta: Bassár el-Aszad és az Iszlám Állam tevékenységét egyaránt ellenzi, politikai aktivitása pedig abban merült ki, hogy részt vett néhány tüntetésen.

Azt is közölte, hogy a dízellel folytatott kereskedelmet azonnal abbahagyta, amint világos lett számára, hogy az ügyleteket már az Iszlám Állam felügyeli. Amikor pedig elkezdődtek a bombázások, családjával együtt Ausztriába menekült.

Az ítélet nem jogerős. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik