Nagyvilág

Negyedszer temetik el a Nobel-díjas költőt

Legutóbb három éve exhumálták Chilében Pablo Nerudát, hogy vizsgálják, mérgezés okozta-e a halálát.

Negyedszer temetik el a Nobel-díjas költő, Pablo Neruda maradványait Chilében. A kongresszus épületében hétfőn bárki leróhatja kegyeletét a szertartás előtt.

Neruda holttestét három évvel ezelőtt exhumálták, miután a Chilei Kommunista Párt a bírósághoz fordult annak kiderítésére, hogy a költő gyilkosság áldozata lett-e. 1973-ban hunyt el egy kórházban, ahol prosztatarákkal kezelték, de sokak szerint nem betegsége, hanem méreg végzett vele. Ezt azzal magyarázzák, hogy Salvador Allende elnök baráti köréhez tartozott, akinek hatalmát néhány héttel korábban döntötte meg Augusto Pinochet tábornok, katonai puccsal.

A csontokat helyi és külföldi szakértők is vizsgálták, az elkészült szakvélemény azt állapította meg, hogy nem idegenkezűség okozta Pablo Neruda halálát. A vizsgálóbírót azonban nem győzték meg az eredmények, újabb vizsgálatot kért. A maradványokból vett mintákat tovább vizsgálják, a költő újratemetése után is.

Pablo Neruda Latin-Amerika egyik legjelentősebb költője volt, 1971-ben kapta meg az irodalmi Nobel-díjat. Pinochet diktatúrájának idején műveit betiltották. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik