Nagyvilág

Meglepő összefogás jött létre Trump megállítására

Az egész amerikai sajtót felbolygató bejelentést tett vasárnap késő este a Republikánus Párt elnökjelölti címéért küzdő Ted Cruz texasi szenátor, és John Kasich ohiói kormányzó. A két politikus kampánya szinte egyszerre tett közzé egy-egy közleményt, amiben tudatták, hogy összefognak az elnökjelölti címre legesélyesebb Donald Trump ellen, hogy megakadályozzák győzelmét.

A közlemények szerint megegyeztek arról, hogy Kasich nem száll versenybe az Indiana államban május 3-án tartandó előválasztáson, és cserébe Cruz megadja neki a lehetőséget, hogy egyedül álljon ki Trump ellen Oregonban (május 12), és Új-Mexikóban (június 7). Számításaik szerint ezzel sikerül megakadályozniuk, hogy Trump még a júliusi elnökjelölő gyűlés előtt megszerezze a győzelemhez szükség delegáltakat (lásd keretes).

Így döntik el, kik lesznek az elnökjelöltek

A Demokrata Párt és a Republikánus Párt tagjai hivatalosan a nyári országos elnökjelölő gyűléseiken (konvenció) döntik el, hogy ki lesz az adott párt elnökjelöltje. A döntést az egyes államokból érkezett küldöttek (delegáltak) hozzák meg. A február óta tartó előválasztásokon az emberek valójában arról döntenek, hogy a delegáltak majd kire adják le a szavazatukat az elnökjelölő gyűlésen.

Az elnökjelölti cím megszerzéséhez a delegáltak több mint 50%-ának szavazatára van szükség: a republikánusoknál ez 1237 voksot jelent, a demokratáknál pedig 2383-at. A helyzet akkor kezd el bonyolódni, ha az első szavazáskor egy politikus sem éri el ezt a bűvös számot.

Míg a delegáltaknak az első körben (pár kivételtől eltekintve) kötelezően arra a jelöltre kell leadni voksukat, akit államuk szavazói választottak, a második, majd harmadik körben ez a kötöttség megszűnik, és már a saját döntésükön múlik, kit választanak. A szavazások addig tartanak, amíg egy jelölt sem szerzi meg a delegáltak több mint felének támogatását.

Trump két riválisának már nem maradt más esélye a Trump elleni győzelemre, csak az, ha magán az elnökjelölő gyűlésen mérnek rá vereséget. Azonban, hogy odáig eljussanak, el kell érniük, hogy Trump addig ne gyűjtse be a győzelemhez szükséges 1237 delegáltat. A milliárdos üzletember jelenleg 845 delegált szavazatát tudhatja a zsebében, és a még hátralévő előválasztásokon 733 küldött sorsa a tét.

(FILES)This combination of file photos shows Republilcan presidential candidates Ted Cruz(L) Donald Trump (C)and John Kasich. Ted Cruz and John Kasich have agreed to join forces to try to deny frontrunner Donald Trump the Republican Party's presidential nomination, their campaigns said April 24, 2016. The sudden alliance, revealed in short statements, arose due to the pressing timing of the Republican party's presidential primary season.  / AFP PHOTO / dsk
John Kasich (balra), Donald Trump (középen ) és Ted Cruz (jobbra) – Fotó:Europress

Kasich 148 delegáltat szerzett meg eddig, így matematikai lehetetlenség számára elérni a bűvös számot. Cruznak jelenleg 559 delegáltja van, és bár a matek szerint még lehetne lehetősége elérni az 1237-et, a közvélemény-kutatási adatok alapján erre semmi esélyes sincsen. A texasi szenátor ugyanakkor az elnökjelölő gyűlése nagyon jó reményekkel vághatna neki a küzdelemnek. Ugyanis azokon a háttérben zajló szavazásokon, amin az egyes delegáltak személyéről döntenek, a Trump-kampányt kijátszva sikerült elérnie, hogy nagyrészt olyan emberek legyenek a küldöttek, akik őt támogatják.

A Trump-ellenes republikánusok közben örömmel fogadták a hírt Cruz és Kasich összefogásáról. A #NeverTrump mozgalom egyik vezetője kijelentette: Ohio és Wisconsin bebizonyította, hogy amikor a Trump-ellenes erők egy alternatív jelölt mögé állnak, egyértelmű győzelmet lehet aratni Trump felett. Ohióban Kasich verte meg Trumpot, miután az akkor még versenyben lévő Marco Rubio floridai szenátor arra kérte támogatóit, hogy ne rá, hanem Kasichra szavazzanak. Wisconsinban pedig Cruz mögé sorakoztak fel az állam republikánusai, akik ugyan a texasi szenátort sem szeretik, de Trumpot még annyira sem.

Politikai elemzők már korábban felvetették, hogy Cruznak és Kasichnak össze kéne fogni, és felosztani egymás között a még előválasztásokat tartó államokat, hogy megakadályozzák Trump győzelmét. A Cruz-kampány azonban ennek egészen mostanáig ellenállt, abban bízva, hogy még Kasich mellett is le tudják győzni a milliárdos üzletembert. Ez persze nem jött be, így maradt számukra az összefogás.

Ted Cruz és John Kasich
Ted Cruz és John Kasich

A mostani lépés azonban lehet, hogy már túl késő – és túl kevés. Ha – ahogy azt a Trump-ellenes republikánusok már több mint egy hónapja javasolták – ezt a „felosztásos stratégiát” hamarabb alkalmazzák, Trump valószínűleg nem jutott volna ilyen közel a jelölti cím megszerzéséhez. És különösen jó hír Trump számára, hogy a még hátralévő 15 államból csak hármat osztott fel egymás közt Cruz és Kasich, és egyik sem a legnagyobb falatnak számító Kalifornia, a maga 172 delegáltjával.

Trump mindenesetre nem sokkal a két kampány bejelentése után a Twitter-oldalán reagált az ellene irányuló összefogásra. „Wow, most jelentették be, hogy Hazudós Ted és Kasich lepaktál, hogy ne szerezhessem meg a republikánus jelöltséget. KÉTSÉGBEESÉS!” Majd később hozzátette: az összejátszás csak azt mutatja, milyen „gyenge és kétségbeesett Hazudós Ted”, akinek „egy olyan emberrel kell összeállnia, aki nyíltan ki nem állhatja őt”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik