Nagyvilág

Leülte a büntetést a veteránnal a bíró, aki elítélte

24.hu
24.hu

2016. 04. 25. 14:31

A bíró pontosan tudta, hogy Joseph Serna őrmester elég sok dolgon van már túl. A volt zöldsapkás négy afganisztáni misszióban vett részt, közel két évtizedes szolgálata alatt, s eközben háromszor múlt csak egy hajszálon az élete.

A speciális egység őrmesterével egyszer egy útszéli akna végzett majdnem, másodszor egy öngyilkos merénylő. A harmadik alkalommal, még 2008-ben Serna és három bajtársa egy keskeny földúton haladtak a páncélozott járművükkel Kandahar tartományban. Az autó egy csatornába csúszott és elmerült. Serna életét James Treber őrmester mentette meg, a saját élete árán. Joseph Serna volt az egyetlen túlélő.

A speciális egység őrmestere három Bíborszív kitüntetést kapott, és több más katonai érdemrendet. Csakhogy több veterán társához hasonlóan, ő sem tudott zökkenőmentesen visszailleszkedni a civil társadalomba, poszttraumás stressz szindrómában szenved, és alkoholproblémái vannak.

Serna próbál leszokni az italról, részt vesz egy veteránok számára indított bírósági programban, a pártfogója Lou Olivera bíró. Az őrmester már huszonötször jelent meg a bíró előtt, hogy a fejlődéséről számot adjon. Legutóbb azonban vádlottként állt elé, miután ittas vezetésen kapták. Serna ekkor azt is bevallotta, hogy legutóbb hazudott a vizelettesztjét illetően.

Oliverának nem volt más választása, elítélte a férfit. Huszonnégy órás elzárást szabott ki, majd ő maga vitte el autóján a katonát a szomszéd megyében működő börtönbe. Alig kattant a zár az egyszemélyes zárka ajtaján, máris újra kinyílt, belépett rajta Olivera, és leült Serna mellé.

A bíró, aki maga is veterán (ő az öbölháborúban szolgált), úgy döntött, hogy nem hagyja magára az őrmestert, a 24 órás elzárás idejére. Olivera azt mondta, hogy aggódott, ha Serna magára marad, kitör majd rajta a PTSD.  A két exkatona végigbeszélgette az elzárás egész idejét, Serna később azt nyilatkozta, hogy amolyan apa-fia beszélgetés volt.

(Starts and Stripes)

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. április 12.
Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője a vasárnapi boltzár eltörléséről szóló javaslat szavazása előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. április 12-én. Az Országgyűlés visszavonta a boltok vasárnapi zárva tartását előíró szabályozást, a javaslatot a képviselők 163 igen szavazattal, 2 nem ellenében és 11 tartózkodás mellett fogadták el.
MTI Fotó: Kovács Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.