Külföld
German Chancellor Angela Merkel (R), Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu (2nd R), EU Commission Vice President Frans Timmermans (L) and EU Council President Donald Tusk (2nd L) give a press conference after visiting Nizip refugee camp on the Turkish-Syrian border, in Gaziantep on April 23, 2016. 
Merkel is on a high-stakes visit to Turkey aimed at boosting a six-billion-euro (6.7 billion USD) deal plagued by moral and legal concerns to return migrants arriving on Greek shores to Turkey. Ties between Germany and Turkey are strained following President Recep Tayyip Erdogan's warning that the deal would fall through if the EU did not keep up its end of the bargain by allowing visa-free travel for Turkish citizens.
 / AFP PHOTO / STR

Tusk: Egyetlen állam sem oktathatja Törökországot menekültügyben

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 04. 24. 06:45

Törökország a legpéldamutatóbban bánik a menekültekkel a világon – jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke szombaton a délkelet-törökországi Gaziantepben azon a sajtótájékoztatón, amelyet közösen tartott Angela Merkel német kancellárral, Ahmet Davutoglu török miniszterelnökkel és Frans Timmermansszal, az Európai Bizottság első alelnökével, miután a menekültválság megoldásáról tárgyaltak.

Tusk hozzátette: egyetlen államnak sincs joga kioktatni Törökországot migránsügyben.

Nem politikai megfontolásból mondom, ez a személyes véleményem

– szögezte le. Július végétől megkezdik az egyeztetéseket a Törökországnak nyújtandó uniós támogatás első egymilliárd eurós részletének kifizetéséről – mondta.

Angela Merkel hangsúlyozta, hogy Németország támogatja egy biztonsági övezet kialakítását Szíriában, így a migránsok az országnak a török határhoz közel eső, északi sávjában menedékre találnának. Vannak olyan térségek, ahol a február 27. óta érvényben lévő tűzszünetnek köszönhetően a biztonság garantálható.

Ahmet Davutoglu azt mondta: az európai uniós vízummentesség Törökország számára létfontosságú kérdés.

A török kormányfő kiemelte, hogy Törökország a menekültválság megoldását célzó egyezményben vállalt összes kötelezettségének eleget tett, egyebek között lehetővé tette, hogy a migránsok munkavállalási engedélyt kapjanak. Kiemelte, hogy Törökország egyetlen szíriai menekültet sem küldött vissza akarata ellenére a háború sújtotta Szíriába.

De ha nincs vízummentesség, érvénytelen!

A török politikus leszögezte, hogy a migránsok visszafogadását is tartalmazó szerződés a török állampolgárok számára biztosított európai vízummentesség nélkül érvénytelen.

Hiszem, hogy az Európai Unió megteszi a szükséges lépéseket a megállapodás teljesítésére

– mondta.

Ahmet Davutoglu beszédében kitért a délkelet-törökországi Kilis várost érő támadásokra, és elmondta, hogy a török kormány meghoz minden lehetséges óvintézkedést az aknatámadások ellen. A Gaziantep tartománybeli Kilisben a becsapódó gránátok mindennapossá váltak, gyakran halálos áldozatokat is követelnek, az emberek félnek, nem mernek kimenni az utcára. A török kormány a támadássorozatért az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezetet teszi felelőssé, mivel a határ szemközti oldala, az észak-szíriai Azáz környéke az IÁ elenőrzése alatt áll. Ankara ezért tüzérségével vagy légierejével rendszeresen választüzet indít.

Davutoglu hangoztatta: Törökország a legtöbb menekültet befogadó ország lett a világon. A politikusok a délután folyamán ellátogattak a Gaziantep közelében fekvő Nizip település egyik konténervárosába, ahol 4818 szíriai lakik. A tábor 2013-as átadása óta 363 gyermek született itt, és 1857 fiatal oktatását biztosítják. Angela Merkel felavatott egy, az EU által finanszírozott gyermekvédelmi központot.

Görögország a szakértőkre vár

Mohamed Tomos, a tábor egyik 49 éves szíriai lakosa, aki Damaszkuszból menekült el feleségével és négy gyermekével, úgy nyilatkozott:

itt iskolák és kórházak vannak, jól élünk. Azt szeretnénk tudni, hogy mit tartogat a jövő. Ha a háború ma véget érne, már holnap visszamennénk Szíriába.

Napközben 6 külföldi nemzetiségű állampolgárt tartóztattak le a törökországi Konya városban, mert a gyanú szerint az IÁ tagjai. Konya Gazianteptől légvonalban mintegy 300 kilométerre van.

A március 18-i EU-török megállapodás értelmében április 4-én kezdődött meg azoknak az illegális határátlépőknek a visszaküldése Törökországba, akik március 20-a után érkeztek valamelyik görög szigetre, és akiknek a görög hatóságok elutasították a menedékkérelmét, vagy ők maguk elzárkóztak a kérelem benyújtásától. Eddig 325 embert küldtek vissza, mert szinte mindenki folyamodott menekültstátusért Görögországban. Utóbbiak sorsa csak a kérelem elbírálása után dől el. A menedékkérelmek feldolgozása akadozik, és a görög hatóságok többször jelezték, hogy haladéktalanul szükségük van az EU által ígért menedékjogi szakértőkre.

Az EU-tagországok ezért cserében – egy egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig – legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, ahányat a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba.

Az egyezmény értelmében minden érintett ország, így Törökország is felgyorsítja a vízumliberalizációhoz szükséges intézkedések meghozatalát, és ha minden feltétel teljesül, akkor legkésőbb június végéig megszűnik a török állampolgárokkal szembeni uniós vízumkényszer. Az unió emellett összesen hatmilliárd eurót folyósít Ankarának 2018 végéig a török területen tartózkodó mintegy 2,7 millió szíriai menekült ellátására.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Visegrád, 2017. február 15.
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Feketemunkás a Fidesz kereskedelempolitikusának cégében

Kommentek

Visegrád, 2017. február 15.
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.