Nagyvilág

Törökországból fizetik a németországi mecsetek hitszónokait

Ausztriából már kitessékelték a külföldről pénzelt hitszónokokat, akik az integrációt veszélyeztetik.

Törökország politikai befolyása alatt áll csaknem ezer németországi mecset, több millió muzulmán vallási életét befolyásolják az Ankarából fizetett hitszónokok – írta a Welt am Sonntag.

A Török Iszlamista Vallási Intézmények Uniója nevű szervezet, amely 900 németországi vallási közösséget fog össze, közvetlenül a török állami vallásügyi hatóság irányítása alatt áll. A török hatóság jelentőségét mutatja, hogy költségvetése mintegy 600 milliárd forint, és 120 ezer munkatársat foglalkoztat.

A németországi szervezet elismerte, hogy nagyjából 970 olyan hitszónok dolgozik a hálózatához tartozó mecsetekben, akiket a török állami vallásügyi hatóság küldött az országba. Előfordul az is, hogy a török diktátort, Erdogant támogató propagandát folytatnak, vagy antiszemita megnyilatkozásokat tesznek.

Abdel-Hakim Ourghi, a freiburgi egyetem vallástudósa szerint az erdogani vallásfelfogás több alapvető kérdésben – köztük az erőszak alkalmazása, vagy a férfi-nő viszony tekintetében – rendkívül konzervatív, az iszlám VII. századi állapotának megfelelő felfogáson alapszik, és a radikalizálódás előszobáját jelenti. A kutató szerint veszélyezteti a társadalmi integrációt, ha a németországi törökök hitéletét külföldről határozzák meg.

Joachim Hermann bajor belügyminiszter, a CSU politikusa azt mondta: elkerülhetetlenül konfliktusokhoz vezet, hogy a szervezet a török politikai felfogást közvetíti. Szerinte az iszlám hitszónokok képzését a német állam felügyelete alá kellene vonni. Hozzátette: pártja elutasít mindenféle külföldi politikai-vallási hittérítést, mert ez a tevékenység akadályozza a bevándorlók beilleszkedését.

A Welt am Sonntag felidézte, hogy Ausztriában nemrég olyan törvényt alkottak, amelyek értelmében a külföldről fizetett hitszónokokat gyakorlatilag kiutasítják azzal, hogy nem hosszabbítják meg vízumukat. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik