Nagyvilág

Észak-Korea tengeralattjáróról indított rakétát, Amerika válaszolt

észak-koreai rakéta (Array)
észak-koreai rakéta (Array)

Észak-Korea bejelentette, hogy sikeres kísérletet hajtott végre egy tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétával, aminek révén újabb eszközre tett szert egy nagy erejű atomtámadáshoz. A dél-koreai hadsereg megerősítette, hogy Észak az előző nap keleti partjainál kilőtt tengeralattjáróról egy ballisztikus rakétát. A rakéta mintegy 30 kilométer távolságra repült el – közölte egy szöuli védelmi minisztériumi tisztségviselő, hozzátéve: nem biztos, hogy a kísérlet sikeres volt.  A KCNA észak-koreai hírügynökség jelentése szerint a kísérletet személyesen Kim Dzsong Un észak-koreai vezető irányította.

Az Egyesült Államok stratégiai parancsnoksága közölte, hogy észlelte az észak-koreai rakéta elindítását, és nyomon követte röppályáját, de a rakéta nem jelentett veszélyt Észak-Amerikára. A washingtoni külügyminisztérium szóvivője kijelentette, hogy ballisztikusrakéta-kísérleteivel Phenjan egyértelműen megsérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának több határozatát.

A külügyminiszter éppen New Yorkban van

A tárca azt is tudatta, hogy a rakétakilövés miatt korlátozásokat rendelnek el a New Yorkban tartózkodó, az ENSZ fenntartható fejlődésről szóló konferenciáján részt vevő észak-koreai külügyminiszterrel szemben. A tárcavezető és küldöttsége emiatt nem mozoghat szabadon, csak azokat a helyeket látogathatja meg, amelyeket az ENSZ-beli programjához kapcsolódóan feltétlenül szükséges felkeresnie.

Franciaország felszólította az Európai Uniót, hogy vezessen be további szankciókat Észak-Korea ellen, ha Phenjan valóban elindított egy ballisztikus rakétát.

Szakértők felhívták a figyelmet: Phenjan már egy ideje kísérletezhet azzal, hogy vízről vagy víz alól indítható rakétát fejlesszen ki. Biztonságpolitikai elemzők rámutattak, hogy rendkívül nyugtalanító, ha Észak-Korea ilyen technológia birtokába jutott, mert a víz alatti rakéták esetében a kilövés előkészületeit sokkal nehezebb idejekorán észlelni, mint a szárazföldi rakétáknál.

Észak-Korea január elején immár negyedik kísérleti atomrobbantását hajtotta végre, egy hónappal később pedig műholdat állított pályára ballisztikus rakétával. Emiatt a nemzetközi közösség minden korábbinál szigorúbb büntetőintézkedéseket rendelt el Phenjannal szemben. Ezt követően Phenjan többször lőtt ki rövid hatótávolságú rakétákat a tenger irányába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik