Nagyvilág

A pápa volt a meglepetés egy környezetvédelmi találkozón

A szervezők sem tudták, hogy jön. A rendezvény végén felszólalt, azt mondta, hiányzik az emberek közti érdek nélküli barátság.

A szervezőket is meglepte Ferenc pápa azzal, hogy vasárnap felbukkant a Villa Borghese római parkban a Föld napja alkalmából szervezett találkozón.

Az egyházfő a pódiumon egy műanyag széken helyet foglalt, és azt kérte a felszólalóktól, folytassák beszédeiket a környezetvédelemről. A felszólalások után rögtönzött beszédet tartott.

A városok és az emberek élete is tele van sivatagokkal, amelyeket előítéletek, félelmek keltenek. A városi sivatagokban lehet élni és halni, de élettel teli erdővé is lehet őket változtatni. Nem szabad félni, életet ott kell teremteni, ahol csak lehet, még konfliktusokban is. A konfliktusokat kézbe kell venni és meg kell oldani

– mondta a pápa. Hozzátette: ahhoz, hogy megismerjünk valamit, közel kell kerülni hozzá, ez kockázatot, ugyanakkor lehetőséget is rejt magában.

A pápa szerint a mai társadalomból hiányzik a mosoly, amelyet az emberek közötti „érdek nélküli társadalmi barátság” hiánya okoz. Megismételte gyakori mondását, miszerint a világban különböző helyszíneken harmadik világháború zajlik.

A találkozót olasz környezetvédelmi szervezetek és a Fokoláre katolikus mozgalom szervezte. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik