Nagyvilág

Radikálisok akadályozták meg a deathmetal banda oroszországi turnéját

MK - metál (madár, kar, )
MK - metál (madár, kar, )

Radikális jobboldali-vallási aktivisták megakadályozták egy osztrák deathmetal zenekar oroszországi turnéját; a fenyegetések hatására a szervezők a Belphegor nevű salzburgi banda négy koncertje közül hármat törölni kényszerültek.

Az együttes énekesét, Helmut Lehnert már Oroszországba érkezésekor, a szentpétervári repülőtéren leköpködte Anatolij Artyuh, a Népi katedrális nevű keresztény-jobboldali radikális mozgalom vezetője, a zenekar elleni kampány kezdeményezője, a Vitalij Milonov országosan is befolyásos ultrakonzervatív helyi politikushoz közelálló aktivista.

17 oldalas szakvélemény készült

A turné előtt Artyuh szakértővel elemeztette az együttes szövegeit. A 17 oldalas szakvélemény azt állapította meg, hogy a dalszövegek “negatív emocionális értékeket, agresszív megnyilatkozásokat és a kereszténységet illetően erőszakra való felhívásokat” hordoznak. Az aktivista kijelentette, hogy

terrorra való nyílt felhívásaival a sátánista ausztriai csoport megkísérli destabilizálni a helyzetet Oroszországban.

A zenekart az ügyészségen is feljelentették, a koncertszervezőket pedig a klubok bezárásával fenyegették meg. A támadások hatására törölték a szentpétervári, a krasznodari és a jekatyerinburgi koncertet. Csak a moszkvai Volta klub merte megtartani a rendezvényt, de abban sem találhattak sok örömöt a metálzene rajongói a rendkívül szigorú biztonsági intézkedések és egy szervezett provokáció miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik