Nagyvilág

A venezuelai parlament tovább kurtított a diktátor hatáskörén

A többségben ellenzéki képviselőkből álló venezuelai parlament elfogadta helyi idő szerint szerda este első olvasatban az alkotmányos reform tervezetét, amely hatról négy évre rövidítené le az elnöki mandátum időtartamát, és megszüntetné a korlátlan újraválaszthatóság lehetőségét.

Az alkotmányos változtatásokat második olvasatban is el kell fogadnia a parlamentnek, majd népszavazáson is jóvá kell hagyatni.

Venezuelában nagyon nagy politikai és súlyos gazdasági válság van. A hajó több helyen léket kapott, nekünk pedig az a kötelességünk, hogy olyan javaslatokat tegyünk a venezuelaiaknak, amelyek orvosolják a problémákat, mondta az alkotmányos reformjavaslat egyik szerzője, az ellenzéki Luís Emilio Rondon.

Venezuelában 2009-ben tartottak referendumot, amelyen megszavazták azt, hogy az államfőt, illetve a polgármestereket és kormányzókat akárhányszor újraválaszthatják. Addig legfeljebb két cikluson át tölthette be ugyanaz az ember az államelnöki tisztséget, a mostani ellenzéki javaslat azonban ezt egy ciklusra korlátozná.

A tavaly decemberben tartott parlamenti választáson a három éve elhunyt Hugo Chávez elnök eszmeiségét követők ellenlábasai elsöprő győzelmet arattak, és 17 év után ismét többségbe kerültek a parlamentben: az ellenzéki Demokratikus Egység Kerekasztala (MUD) 109 mandátumot szerzett a 167 fős parlamentben. A Nicolás Maduro államfő vezette kormánypárt, a Venezuelai Egyesült Szocialista Párt (PSUV) súlyos választási vereségét elemzők azzal magyarázták, hogy a polgárok elégedetlenek az ország gazdasági-szociális helyzetével és az elharapódzott bűnözéssel.

A parlament szerdán jóváhagyott egy olyan törvényt is, amely lehetővé teszi az államfő gyorsabb visszahívását tisztségéből referendummal. A jelenlegi alkotmány szerint népszavazással visszahívható tisztségéből az államfő, ha túlvan elnöki mandátuma felén. Madurót 2013-ban választották meg hat évre elnökké, és még hat hónapot kell várni ahhoz, hogy visszahívható legyen, de a törvény három hónapra rövidítette le ezt az időt.

Nem kizárt, hogy a Maduróhoz húzó bírákból álló legfelsőbb bíróság megsemmisíti a jogszabályt. Emellett négymillió támogató aláírást is össze kell gyűjteni ahhoz, hogy a kezdeményezésre áldását adja az ugyancsak Maduróhoz közel álló választási bizottság.

Egy februárban készített közvélemény-kutatás szerint a polgárok kétharmada úgy gondolja, hogy Madurónak már az idén távoznia kell az ország éléről.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik