Nagyvilág

Mégis kiszedethetik Erzsébet koronájából a Koh-i-Noor-gyémántot

Az indiai kormány kedden bejelentette, hogy mégis vissza akarja szerezni az országnak a Koh-i-Noor-gyémántot, amelyről egy nappal korábban az indiai államügyész-helyettes az ügy legfelsőbb bíróságon zajló tárgyalásán azt állította, hogy India nem próbálja meg visszakapni Nagy-Britanniától.

Az államügyész helyettes hétfőn, a drágakő visszaszerzésére indított közérdekű per előtt tartott meghallgatáson kijelentette, hogy a Koh-i-Noor-gyémántot, amely ma a brit koronaékszerek része, nem lopták a britek, hanem ajándékba kapták: Randzsit Szingh, az utolsó szikh maharadzsa ajándékozta azt a brit Kelet-indiai Társaságnak.

Hat hetet kaptak

Az indiai kulturális miniszter azonban kedden közleményben szögezte le, hogy az indiai kormány mindent el fog követni a gyémánt visszaszerzésére. A legfelsőbb bíróság egy jogi csoport petíciójával kapcsolatban rendezett meghallgatást, amely azt követelte, hogy az indiai kormány tegyen meg mindent a gyémánt visszaszolgáltatásáért. A bíróság hat hetet adott a kormánynak, hogy alaposan gondolja át és alakítsa ki álláspontját a kérdésben, mielőtt a beadványról döntenének.

A nagy, ovális alakú, halványlila színű gyémántot a dél-indiai Ándhra Prades államban, Guntur közelében találták feltehetően a 13. században. Csiszolatlanul 793 karátos volt, elsőként a Katatija-dinasztia birtokolta. A következő évszázadokban a kő többször is gazdát cserélt, mielőtt Viktória brit királynőhöz került volna. A gyémánt 1851-ben érkezett Londonba, átadását Indiában még ma is a nemzeti önérzeten esett sérelemként tartják számon.

A Koh-i-Noort 1911-ben belefoglalták V. György feleségének, Mária királynénak a koronájába, majd 1937-ben VI. György feleségéé, Erzsébeté, II. Erzsébet édesanyjáé lett. A gyémántot a Towerben, a koronaékszerek között őrzik. India, Pakisztán és Afganisztán is megpróbálta már megszerezni az ékkövet az elmúlt évtizedben, a brit kormány eddig a Koh-i-Noor visszaszolgáltatására tett minden kísérletet visszavert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik