Nagyvilág

Megint letartóztatták Erdogan 50 ellenségét

Ötven embert vettek őrizetbe szerdán Törökországban annak gyanújával, hogy állítólag kapcsolatban állnak a Recep Tayyip Erdogan török elnök első számú ellenfelének tartott, 16 éve amerikai emigrációban élő muzulmán hitszónok Fethullah Gülen mozgalmával – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

Az előállításokat rendőrségi rajtaütések keretében hajtották végre Adana, Ankara, Bursa, Isparta, Mersin, Osmaniye, Sanliurfa és Siirt tartományokban. Az őrizetbe vettek között egyebek mellett vannak hamis bizonyítvánnyal munkába állt jegyzők, végrehajtók, akik a vád szerint fegyveres terrorszervezet tagjai, hivatalos okiratot hamisítottak, valamint állami szervezetek kárára követtek el csalásokat.

Az utóbbi napokban Törökországban mindennapossá váltak a hasonló őrizetbe vételek. Kedden 45, hétfőn 105 embert állítottak elő a hatóságok, többek között üzletembereket, nagyvállalatok igazgatóságának tagjait.

Erdogan azzal vádolja a Hizmet (Szolgálat) nevű hálózatot, hogy beszivárog egyebek közt a török igazságszolgáltatás és a biztonsági erők soraiba, valamint “párhuzamos államot” épít ki Törökországon belül a vezetés megdöntésére.

A török kormány Gülen mozgalmát terrorszervezetnek nyilvánította, és lefoglalja a hozzá köthető intézményeket, újságokat, televíziós csatornákat, a bányászatban, az építőiparban és más szektorokban érdekelt cégeket.

Az Európai Parlament a múlt héten fogadta el Törökországot értékelő éves jelentését, melyben elítélte a török vezetés “tendenciaszerűen egyre növekvő tekintélyelvűségét”.

A mérsékelt iszlámot népszerűsítő 74 éves imám kiterjedt iskolahálózatot tart fenn, emellett komoly befolyással rendelkezik számos civil szervezet, vállalat és sajtóorgánum felett.

Egy isztambuli bíróság Gülen távollétében január elején kezdte meg ügyének tárgyalását. A vád szerint 2013-ban egy korrupciós botrány kirobbantásával meg akarta buktatni az akkor még miniszterelnök Erdogant. Az isztambuli ügyész életfogytiglani börtönbüntetés kiszabását kérte Gülenre.

Fethullah Gülen és társai eddig következetesen tagadták a kormány elleni összeesküvésre vonatkozó vádakat. Török tisztviselők korábban megvádolták Gülen követőit azzal is, hogy kapcsolatban állnak az Ankara által szintén terrorszervezetnek minősített szakadár Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik