Nagyvilág
European Commission President Jean-Claude Juncker delivers a speech to the Council of Europe parliamentary assembly in Strasbourg, eastern France, on April 19, 2016. / AFP PHOTO / PATRICK HERTZOG

Juncker szerint túl sok dologba avatkozik bele az EU

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2016. 04. 20. 06:47

Emiatt az emberek elfordulnak az „európai projekttől”.

Egyre több európai polgár fordul el az európai projekttől, mert az unió túlságosan beavatkozott az életükbe – figyelmeztetett az Európai Bizottság elnöke.

Jean-Claude Juncker az Európai Tanács találkozóján felszólalva úgy vélte: az emberek eltávolodnak az EU-tól, mert az részben elveszítette vonzerejét. Ennek az egyik oka szerinte, hogy túl sok olyan dologba szól bele az EU, amelyekben inkább a tagállamoknak kellene cselekedniük.

Az Európai Bizottság Juncker szerint túlszabályoz, és az unió jelenlegi végrehajtó testülete próbálja a lehető legminimálisabbra szorítani a szabályozásokat.

Az elnök figyelmeztetett arra, hogy az egyre alacsonyabb születésszám és a csökkenő gazdasági kilátások miatt Európa elveszíti tekintélyét a világban. Egy évszázaddal ezelőtt még az európaiak tették ki a világ lakosságának ötödét, a jelenlegi század végére jó, ha a 4 százalékot eléri a kontinens lakóinak aránya – mondta.

Kitért arra is, hogy a hosszú távú hanyatlás és a jelenlegi kihívások, mint a menekültválság vagy az iszlamista terrorizmus, nehéz időket vetítenek elő az EU számára. A legnagyobb kockázat, hogy az emberek, akik az európai elvekkel szemben több nemzeti befolyásra vágynak, védtelenül találják magukat – mondta Juncker.

A főbiztos kitért arra is, hogy Törökország csak úgy kaphat vízummentességet, ha az összes kritériumnak megfelel. Ezzel arra reagált, hogy Ankara korábban kilátásba helyezte: visszalép az EU-val kötött, a menekültválság enyhítését célzó megállapodástól, ha az unió nem teljesíti az abban foglaltakat. „A vízummentesség feltételeit nem fogjuk enyhíteni Törökország esetében” – mondta. (The Guardian)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Stray dogs run in front of the Chernobyl nuclear power plant during a drill organized by Ukraine's Emergency Ministry, 08 November 2006. Emloyees and rescue workers improved their activity in case the "sarcophagus" covering the destroyed 4th power block collapses.
 AFP PHOTO/ SERGEI SUPINSKY / AFP PHOTO / SERGEI SUPINSKY
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.