Nagyvilág

Juncker szerint túl sok dologba avatkozik bele az EU

Emiatt az emberek elfordulnak az „európai projekttől”.

Egyre több európai polgár fordul el az európai projekttől, mert az unió túlságosan beavatkozott az életükbe – figyelmeztetett az Európai Bizottság elnöke.

Jean-Claude Juncker az Európai Tanács találkozóján felszólalva úgy vélte: az emberek eltávolodnak az EU-tól, mert az részben elveszítette vonzerejét. Ennek az egyik oka szerinte, hogy túl sok olyan dologba szól bele az EU, amelyekben inkább a tagállamoknak kellene cselekedniük.

Az Európai Bizottság Juncker szerint túlszabályoz, és az unió jelenlegi végrehajtó testülete próbálja a lehető legminimálisabbra szorítani a szabályozásokat.

Az elnök figyelmeztetett arra, hogy az egyre alacsonyabb születésszám és a csökkenő gazdasági kilátások miatt Európa elveszíti tekintélyét a világban. Egy évszázaddal ezelőtt még az európaiak tették ki a világ lakosságának ötödét, a jelenlegi század végére jó, ha a 4 százalékot eléri a kontinens lakóinak aránya – mondta.

Kitért arra is, hogy a hosszú távú hanyatlás és a jelenlegi kihívások, mint a menekültválság vagy az iszlamista terrorizmus, nehéz időket vetítenek elő az EU számára. A legnagyobb kockázat, hogy az emberek, akik az európai elvekkel szemben több nemzeti befolyásra vágynak, védtelenül találják magukat – mondta Juncker.

A főbiztos kitért arra is, hogy Törökország csak úgy kaphat vízummentességet, ha az összes kritériumnak megfelel. Ezzel arra reagált, hogy Ankara korábban kilátásba helyezte: visszalép az EU-val kötött, a menekültválság enyhítését célzó megállapodástól, ha az unió nem teljesíti az abban foglaltakat. „A vízummentesség feltételeit nem fogjuk enyhíteni Törökország esetében” – mondta. (The Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik