Nagyvilág

Horror baleset a húsfeldolgozóban: 1 órán át lógott az arcába akadt húskampón a takarító (18+)

Az egész bárányok szállítására használt kampó hátulról találta el az új-zélandi férfit.

Egy új-zélandi bíróság 55 ezer dolláros (10,5 millió forint) pénzbüntetés kifizetésére ítélt egy húsfeldolgozó vállalatot, miután egyik dolgozójuk szörnyű munkahelyi balesetet szenvedett – jelentette a helyi sajtó. Az Affco nevű céget a bíróság korábban már bűnösnek találta a munkabiztonsági törvények megsértésében, a még két éve történt eset miatt.

A baleset áldozata egy takarító volt, aki éppen a bárányok levágására használt teremben dolgozott, amikor az egész bárányok szállítására használt szalag egyik húskampója hátulról eltalálta a fejét. A kampó átszúrta a Jason Matahiki arcát, alig kerülve el a szemét, majd magával vonszolta a férfit, akit végül csak több mint egy órával később tudtak leemelni a kampóról. Addig azon függve lógott.

matahiki01

A férfi a New Zealand Heraldnak nyilatkozva elmondta: semmire sem emlékszik az esetből, csak arra, hogy az egyik pillanatban még dolgozott, a másikban pedig már a kórházban ébredt. Munkatársai elmondása szerint azonban végig eszméleténél volt, amikor a többi dolgozó a testét megemelve igyekezett lementeni a kampóról.

Matahikit végül csak több mint egy órával később tudták kiszabadítani a kiérkező tűzoltók. A férfit akkora már a korábban megérkező mentősök annyira telipumpálták fájdalomcsillapítókkal, hogy a mentésén dolgozó egyik tűzoltó – Matahiki egyik haverja – elmondása szerint folyamatosan viccelődött. És végül saját lábán ment ki a rá váró mentőautóig.

The hook that was embedded in  AFFCO worker Jason Matahiki's head after a workplace accident Photo supplied to the NZ Herald
A kampó, ami átszúrta a munkás fejét

A férfi a Heraldnak elmondta: a két éve történt eset óta erős fájdalmak keserítik meg az életét, rendszeresen rémálmai vannak és néha még enni is alig tud. A lelki sérülések végül olyan erőssé váltak, hogy öngyilkosságot kísérelt meg, hogy megszabaduljon a fájdalmaktól. Végül egy egyetemi program segített neki abban, hogy elfogadja, ami vele történt, és tovább tudja élni az életét.

A helyi sajtóban megjelent hírek szerint az Affco nem akarta elismerni, hogy hibás lenne a balesetben, és igyekeztek a takarítóra rátolni a felelőséget. Az ügyben döntő bíróság végül arra jutott, hogy a cég megsértette a munkavédelmi törvényt, mert a húskampós szalagnak nem lett volna szabad mozognia a csarnok takarítása közben.

A bíróság 25 ezer dolláros kártérítés kifizetésére kötelezte a vállalatot, amit Matahiki kap meg, valamint 30 ezer dolláros pénzbüntetéssel sújtotta a törvénysértés miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik