Nagyvilág
European flags fly at half mast in front of the headquarters of the European Commission in Brussels on March 23, 2016, a day after triple bomb attacks in the Belgian capital killed about 35 people and left more than 200 people wounded. A series of explosions claimed by the Islamic State group ripped through Brussels airport and a metro train on March 22, killing around 35 people in the latest attacks to bring bloody carnage to the heart of Europe.  AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD / AFP / KENZO TRIBOUILLARD

Eltörölné az Ukrajnával szembeni vízumkényszert az Európai Bizottság

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 04. 20. 13:37

Az Ukrajnával szemben alkalmazott schengeni vízumkényszer eltörlésére tett javaslatot szerdán az Európai Bizottság. A vízummentesség csak azokra vonatkozna, akik biometrikus azonosítóval ellátott útlevéllel rendelkeznek és félévente legfeljebb 90 napot terveznek tartózkodni a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet tagországaiban. A brüsszeli testület tavaly decemberben állapította meg, hogy Kijev teljesítette az úgynevezett vízumliberalizációs akcióterv minden előírását.

Dimitrisz Avramopulosz migrációs politikáért felelős uniós biztos kijelentette:

a vízummentes utazás még egyszerűbbé teszi az emberek közti kapcsolatokat és megerősíti az üzleti, társadalmi és kulturális kapcsolatokat az Európai Unió és Ukrajna között.

Hozzátette, a szerdai javaslat elismeri az ukrán hatóságok erőfeszítéseit a kiterjedt és nehéz reformok végrehajtására, ami jelentős hatással van a jogállamiságra és az igazságszolgáltatásra.

Rendkívül elégedett vagyok az elért haladással, ez fontos fejlemény az ukrán állampolgárok számára, és remélem, hogy az Európai Parlament és a tanács mihamarabb elfogadja a javaslatunkat

– fogalmazott a görög uniós biztos.

A javaslatot az Európai Parlamentnek és a szakminisztereket tömörítő tanácsnak kell jóváhagynia. Ukrajna régóta reméli, hogy az EU mielőbb eltörli a vízumkényszert, amit egyúttal reformtörekvéseik elismerésének tekintenek.

A bizottság ajánlásának elnyeréséhez az ukrán szerveknek az európai normákhoz kellett igazítaniuk az adatvédelmi rendszerüket, valamint az útlevelekre vonatkozó előírásokat. Egyúttal garantálniuk kellett a többi között azt is, hogy a bűnüldözés terén készek az EU-val való zökkenőmentes együttműködésre.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.