Nagyvilág

Egy fasiszta román jelölttel kevesebb

Pártja is elhatárolódott Marian Munteanutól, akit a jobboldal legnagyobb pártja jelölt korábban a bukaresti főpolgármester-jelöltségre. Vissza kellett lépnie vállalhatatlan kijelentései miatt.

Visszalépett a jelöltségtől szerdán Marian Munteanu, a román jobboldalt vezető Nemzeti Liberális Párt (PNL) fasiszta szimpátiákkal vádolt bukaresti főpolgármester-jelöltje.

Az 1990-es Egyetem téri kommunistaellenes tüntetések párton kívüli vezéralakját, akit egy hete tett meg jelöltjének a PNL, több civil szervezet ortodox fundamentalizmussal, fasiszta eszmék terjesztésével vádolta, ami a PNL tagságát is megosztotta. Többen elhatárolódtak tőle, egyes bukaresti kerületi polgármesterjelöltek pedig bejelentették: nem kívánnak Munteanu társaságában mutatkozni a kampányban.

Catalin próbálkozhat

Bár Munteanu ismét rágalmaknak minősítette és tagadta a lejáratását célzó vádakat, de mint mondta, nem vállalhatta a jelöltséget, miután személye megingatta annak a csapatnak az egységét, amire támaszkodnia kellene a kampányban, illetve választási győzelem esetén. A PNL vezetése bejelentette: a párt miniszterelnök-jelöltje, Catalin Predoiu fogja megpályázni a főpolgármesteri tisztséget.

A román jobboldal legnagyobb pártja már harmadszor kényszerült főpolgármester-jelöltje lecserélésére. Első jelöltjüket, Cristian Busoi EP-képviselőt ismertségének hiánya miatt cserélték le, az őt váltó Ludovic Orban alelnök pedig akkor lépett vissza, amikor múlt héten korrupció gyanújával eljárás indult ellene.

Bezuhan Iohannis elnök pártja

Az európai néppárti tagsággal rendelkező, két jobboldali párt összeolvadásából alakult PNL népszerűsége tavaly tavasszal volt a legmagasabb, a párt éléről államfővé választott Klaus Iohannis győzelme után. Azóta mind az elnök, mind pártja támogatottsága visszaesett, a legutóbbi felmérések szerint már a fő rivális Szociáldemokrata Párt (PSD) támogatottsága alá.

A közvélemény-kutatások szerint a PSD jelöltjének, Gabriela Vranceanu Fireanak van a legnagyobb esélye arra, hogy Bukarest főpolgármesterévé válasszák. Az önkormányzati választásokat június 5-én rendezik meg Romániában. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik