Nagyvilág

Mégsem telepít térfigyelő kamerákat Jordánia a jeruzsálemi Mecsetek terére

A korábban bejelentettel ellentétben mégsem telepít térfigyelő kamerákat a jeruzsálemi Mecsetek terére (Templomhegy) Jordánia, jelentette be hétfőn este a jordán kormány.

Az Izrael és Jordánia közötti békeegyezmény szerint a Templomhegy Jordánia kezelésében áll. John Kerry amerikai külügyminiszter tavaly októberben, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, Mahmúd Abbász palesztin elnökkel és II. Abdalláh jordániai királlyal lezajlott egyeztetését követően jelentette be a megállapodást a megfigyelő kamerák elhelyezéséről a Mecsetek terére. A terület az izraeli és palesztin hívők, illetve palesztinok és az izraeli biztonsági erők közötti összetűzések gyakori színtere. A kamerák kihelyezésének célja az összetűzések számának csökkentése lett volna.

Abdalláh Enszúr, Jordánia miniszterelnöke a Petra hírügynökségnek nyilatkozva palesztin aggodalmakkal indokolta a terv visszavonását. “Amióta bejelentettük szándékunkat a terv kivitelezésére, meglepődve tapasztaltuk néhány palesztin testvérünk reakcióját, akik kételyeiknek adtak hangot a tervet illetően. Úgy találtuk, hogy nincs többé egyetértés a terv körül, és ellentmondásos lehet. Ezért úgy döntöttünk, hogy megállítjuk a végrehajtását” – mondta a kormányfő. Palesztin oldalról korábban aggályok merültek fel azzal az izraeli igénnyel kapcsolatban, hogy az al-Aksza mecset belsejében is szereljenek fel kamerát. Emellett attól tartottak, hogy Izrael a palesztinok elleni kémkedésre akarja felhasználni a kamerákat.

A Jeruzsálem óvárosában található téren emelték az ókorban a zsidók jeruzsálemi szentélyüket, és itt áll a muzulmánok harmadik legszentebb helye, az al-Aksza mecset is. Zsidó látogatók bemehetnek a térre, de tilos ott imádkozniuk.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik