Nagyvilág

Japán is aláírja a párizsi klímamegállapodást

A japán kormány is úgy döntött kedden, hogy aláírja a tavaly decemberben tető alá hozott párizsi klímamegállapodást. A parlament a tervek szerint jövőre fogja ratifikálni az egyezményt, jelentette pénteken a Kyodo hírügynökség.

A klímamegállapodás ünnepélyes aláírása pénteken lesz New Yorkban, több mint száz ország részvételével, mintegy hatvan államfő jelenlétében. A legnagyobb kibocsátó országokként számon tartott Egyesült Államok és Kína is csatlakozik hozzá.

A tavaly december 12-én, a párizsi klímakonferencián tető alá hozott keretmegállapodás megerősíti azt a célkitűzést, hogy a Föld légkörének felmelegedését a kötelezettséget vállaló 195 ország 2 Celsius-fok alatt tartja az iparosodás előtti mértékhez képest, és folytatja az erőfeszítéseket, hogy a felmelegedés csak 1,5 fokos legyen.

A 1,5 fok megemlítése a megállapodásban a tengerszint emelkedésével létükben fenyegetett szigetállamok kérése volt, amelyet több mint száz ország, köztük az Európai Unió tagállamai, valamint az Egyesült Államok is támogattak.

A párizsi klímamegállapodás csak akkor lép hatályba, ha ratifikálja legalább 55 ország, amelyek együttesen a globális felmelegedésért felelős gázok 55 százalékát bocsátják ki.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik