Nagyvilág

Hatalmas robbanás terítette le Kabult

kabuli robbantás (Array)
kabuli robbantás (Array)
Több száz sérültje és sok halottja van a tálib robbantásnak az afgán fővárosban. Elindult a mozgalom tavaszi offenzívája.

Eddig 28 halottja és 329 sérültje van az afganisztáni fővárosban, Kabulban elkövetett merényletnek – írja a BBC. A város központjában nagy erejű bomba robbant – valószínűleg öngyilkos merénylő által -, majd több másik támadó lövöldözni kezdett. A merényletet a Talibán vállalta magára. A szervezet nemrég jelentette be tavaszi hadjáratát, ez annak lehet az első állomása.

A keddi merényletek a Pul-i-Mahmud negyedben történtek: itt található a védelmi minisztérium, valamint lakások, mecsetek, iskolák és üzletek is. Az áldozatok többsége civil, de sok katona és biztonsági tisztviselő is van a halottak között. A robbanás olyan erejű volt, hogy egy kilométerre is betörtek az ablakok. Egy rendőr állítja, sohase hallott még ekkora detonációt (pedig Kabulban sűrűn előfordulnak), 20 percig nem is hallott rendesen utána.

A robbanás amúgy közel volt a nemzetbiztonság egyik központjához, az adott szervezet felelős a magas rangú kormányzati tisztviselők védelméért. A helyszíntől nincs messze az elnöki palota sem. Az elnöki hivatal amúgy elítélte és gyáva tettnek minősítette a támadást, és hozzátették, ez tisztán mutatja, hogy egy az egyben már nem mernek kiállni a tálibok az afgán hadsereggel szemben. A tálibok azonban közel sincsenek legyőzve, az amerikai erők 2014-es kivonulása óta megerősödtek és Afganisztán egyes területeit ők ellenőrzik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik