Nagyvilág

Ettől a videótól reméli az Amnesty, hogy több segély jut Szíriába

A szíriai háború borzalmairól tett közzé kedden videót az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet, remélve, hogy a képsorok erősítik majd a világ humanitárius segítségnyújtási készségét.

A felvételeket szemtanúk készítették. A videó brutális őszinteséggel mutatja be az ostrom gyötörte, a szír kormány hordóbombái által sújtott Damaszkusz melletti Daraja városában történteket. Az AI reméli: a látottak arra ösztönzik majd a nemzetközi közösséget, hogy az még határozottabban követelje a szír kormánytól az azonnali életmentéshez szükséges humanitárius segítséghez való hozzáférés biztosítását Daraja és minden más ostromlott település számára.

Bár a részleges tűzszünet február 26-i életbe lépése óta nem dobtak hordóbombát Darajára, a városban maradt civilek továbbra is a súlyos élelmiszer- és gyógyszerhiánytól szenvednek túl azon, hogy megszűnt az áramellátás. A videó szerint az immár bő három éve tartó ostrom alatt semmilyen humanitárius segélyt nem érkezhetett a városba, hordóbombából viszont hatezer pusztított.

A videó részletesen kitér a hordóbomba embertelen voltára: robbanóanyaggal, üzemanyaggal és fémdarabokkal megtöltött fémtartály, amelyet helikopterről vagy repülőgépről dobnak le. A fegyver pontatlan, és soha nem lenne szabad civil lakosság közelében bevetni, írják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik