Nagyvilág

Érnek az újabb európai terrortámadások

europol (europol, )
europol (europol, )
Az Europol igazgatója szerint lehet, hogy mégsem sikerült elfogni az összes terroristát, aki a párizsi és brüsszeli merényletekért felelős. Aggódik a brit uniós kilépés miatt is.

Nem lehet bizton állítani, hogy terrorista sejtek nem terveznek épp most is újabb terrortámadást Európában – idézte a Reuters kedden Rob Wainwrightot, az európai bűnüldöző hatóságok együttműködését koordináló Europol igazgatóját.

Elmondta azt is, egyáltalán nem biztos, hogy a tavaly novemberben Párizsban, valamint idén márciusban Brüsszelben végrehajtott, 130, illetve 32 életet követelő támadásokban érintett minden terroristát sikerült elfogni.

Ez azért van, mert töredezett információhalmaz áll rendelkezésünkre arról, hogy pontosan kik érintettek a merényletekben, és hol tartózkodnak jelenleg.

Az Europol igazgatója szerint a Brexit, az Egyesült Királyság esetleges kilépése az Európai Unióból komoly biztonsági aggályokat vetne fel, mert az ország elveszítheti a biztonságát szavatoló rendszer egyik fontos pillérét.

Ha bármilyen veszélybe kerül csak egy része is annak a nemzetközi rendőri együttműködési és a hírszerzési információ-megosztási rendszernek, amelyre Nagy-Britannia jelenleg támaszkodik, annak igenis lehetnek következményei.

Az Egyesült Királyság június 23-án népszavazással dönt arról, hogy tagja marad-e az Európai Uniónak. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik