Nagyvilág

Előrehozott választásokat tervez az ausztrál miniszterelnök

Előre hozott választásokat tervez az ausztrál miniszterelnök: Malcolm Turnbull egy nappal a kormány kulcsfontosságú munkaügyi reformjavaslatának leszavazása után, kedden harangozta be, hogy valószínűleg július 2-án, jóval a parlamenti ciklus vége előtt választások lesznek.

Szándékom szerint a költségvetés előterjesztése után arra fogom kérni a főkormányzót, hogy oszlassa fel a parlament mindkét házát a választáshoz, amelyet – várakozásaim szerint – július másodikán tartanánk meg, mondta Turnbull, és megjegyezte, hogy addig is nagy munka vár a kormányára, sok döntést kell hoznia.

Az ausztrál alkotmány szerint a parlament feloszlatása után a kormány nem terjeszthet elő költségvetést, márpedig Turnbull mindenképpen keresztül akarja vinni a büdzsét még a mostani parlamentben, hogy növelje megtépázott népszerűségét a szavazók és pártja körében.

A számos kisebb, el nem kötelezett párt és a balközép Munkáspárt uralta szenátus kedden ismét, immár másodszor elvetette a kormány által beterjesztett munkaügyi reformjavaslatot, amely újra létrehozta volna az építőipari felügyeletet. A törvényjavaslat elvetése várható volt, miután az ellenzéki képviselők a hatóság létrejöttében a szakszervezetek elleni támadást láttak. A vita súlyát növelte az, hogy a bányaipar hanyatlása óta az építőipar az ausztrál nemzetgazdaság húzóágazata lett.

A parlament mindkét házának a feloszlatása csak abban az esetben lehetséges, ha a szenátus egymás után kétszer is elutasít egy törvényjavaslatot. Turnbull a “dupla feloszlatással” arra számít, hogy a választások után neki kedvezőbb összetételű szenátus jön létre, és megerősödik a párton belüli hatalma.

Amióta a párton belüli “puccsal” eltávolították a párt éléről Tony Abbott volt miniszterelnököt, csökkenőben van az új pártelnök-miniszterelnök, Turnbull egykoron tekintélyes előnye a népszerűségi listákon. A minap jelent meg egy felmérés, amely azt mutatta, hogy az ellenzéki Munkáspártnak két százalékkal nagyobb a támogatottsága, mint Turnbull konzervatív koalíciójának.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik