Nagyvilág

Az orosz kormány nem sieti el a gazdasági reformot

Dmitrij Medvegyev szerint belső forrásaira támaszkodva is képes fejlődni az ország.

Az orosz gazdaságnak mélyreható strukturális változásokra van szüksége, de azokat nem fogja sietve, a lakosság terhére megvalósítani – jelentette ki Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök a kormány éves munkáját összegző parlamenti beszédében.

Ezzel kapcsolatban orosz elemzők arra hívták fel a figyelmet, hogy az alsóházi választások évében az orosz vezetés nem véletlenül nem akarja tovább növelni a gazdasági visszaesés által sújtott lakosság terheit. Bár a kormányzó Egységes Oroszország Párt még egyértelműen a legnépszerűbb politikai erő, de támogatottsága 50 százalék alá esett.

Medvegyev az államháztartási hiány ésszerű szinten tartása mellett a pénzpiaci helyzet stabilizálását, és az infláció kordában tartását nevezte meg fontos feladatként. Elmondta: a tavalyi deficit a GDP 2,4 százalékának felelt meg, ez 50 százalékkal alatta maradt a 2009-es válság idején mért szintnek. Az olajtól nem függő bevételek aránya elérte a 60 százalékot – mutatott rá.

A miniszterelnök kijelentette: 2018-ig annak ellenére sem lesz adóemelés, hogy az olajár zuhanása sokkolta a gazdaságot. A vállalkozások számára kiszámítható üzleti környezetet ígért. Kilátásba helyezte, hogy visszatérnek a hároméves tervezési ciklusokhoz.

A kormányfő szerint Oroszországot „senki nem kényszerítette térdre”, külföldi hitelek nélkül, belső forrásaira támaszkodva is képes fejlődni. Nehezményezte ugyanakkor, hogy a nemzetközi hitelforrások és a modern technológia piacának egy része nem hozzáférhető Oroszország számára.

Beszámolója szerint a bővülő orosz hadiipar exportja tavaly meghaladta a 14 milliárd dollárt, és az év folyamán több mint 26 milliárd dollár értékű megrendelést kapott. Az orosz hadiipari vállalatokhoz beérkezett igénylések 2015-ben összességében elérték az 56 milliárd dolláros szintet. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik