Nagyvilág

Négyszer annyit keresett Putyin szóvivője, mint az elnök

Az orosz kormány kritikusai szerint megszámlálhatatlan módja van a vagyonbevallás kikerülésének.

Négyszer annyi jövedelmet vallott be 2015-re az orosz elnöki szóvivő, mint a főnöke, Vlagyimir Putyin. A Kreml által nyilvánosságra hozott vagyonbevallások szerint Dmitrij Peszkov tavaly 152 millió forintnyi rubellel gazdagodott, míg Vlagyimir Putyin 36 milliónyival.

Peszkov azt mondta: a pénz nagy része örökség, tavaly elhunyt édesapja után. A szóvivőnek három lakása és egy Toyota Land Cruisere is van, míg Putyin három orosz gyártmányú autó, egy utánfutó, egy telek és egy kis lakás tulajdonlását vallotta be.

Az orosz kormány kritikusai szerint a magas rangú tisztviselők számára kötelező vagyonbevallás ebben a formájában értelmetlen, mert megszámlálhatatlan módja van annak, hogy kikerüljék.

Oroszországi korrupcióellenes aktivisták már számos külföldi érdekeltségre bukkantak, amely az ország magas rangú tisztségviselőihez tartozik, és sokakról feltételezik, hogy offshore cégekbe, vagy távoli rokonokhoz mentik vagyonukat. A panamai Mossack Fonseca ügyvédi irodától kiszivárgott adatokból kitűnik, hogy sok, Putyinhoz közel álló embernek vannak offshore érdekeltségei, köztük Dmitrij Peszkov feleségének is, de a szóvivő ezt letagadta. (The Guardian)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik