Nagyvilág

Egy lépéssel közelebb a brazil elnök a bukáshoz

A Dilma Rousseff brazil államfő elleni bizalmatlansági eljárás megindítására szavazott vasárnap a dél-amerikai ország parlamentjében az alsóházi tagok több mint kétharmada, Rousseff így egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy megfosszák elnöki megbízatásától.

A 2011 óta hatalmon lévő Rousseff ellen a költségvetési törvények megsértésének, ezen belül is az állami mérleg kozmetikázásának gyanúja miatt kezdeményeztek bizalmatlansági indítványt. Az ellenzék emellett azzal is vádolja Rousseffet, hogy 2010-es és 2014-es választási kampányait vesztegetésekből finanszírozták. Habár az elnök hivatalosan nem gyanúsítottja, politikai ellenfelei a Petrobras állami olajipari óriáscég körül kirobbant és hónapok óta súlyos belpolitikai válságot okozó korrupciós botránnyal is összefüggésbe hozzák.

A szavazatszámlálás nem végleges eredménye szerint az indítványra szavazott legalább 342 az 513 képviselő közül. A végleges eredmény az eljárás támogatóinak ennél is nagyobb arányú győzelmét mutathatja majd.

Rousseff ügye ezután a felsőház elé kerül, ahol már az egyszerű többség is elég ahhoz, hogy meginduljon az eljárás az államfő felelősségre vonási eljárása.

Amennyiben a szenátusi szavazást is elveszíti Rousseff, akkor vizsgálat indul ellene, amely fél évig is tarthat. Erre az időre Rousseffet az alelnök, a Petrobras-botrányban szintén érintett Michel Temer helyettesítené már májustól. Rousseff – aki a korrupciós ügyekben nem gyanúsított – egy világhálóra felkerült videofelvétel szerint azonban azzal vádolta meg az alelnököt, hogy hatalomra kerülve sutba akarja vágni a szociális programra vonatkozó kormányterveket. Rousseff pártja, a Munkáspárt korábbi gazdasági intézkedéseivel brazilok millióit emelte ki a nyomorból.

A több órán át tartó parlamenti szavazás és az azt megelőző parlamenti vita idején a dél-amerikai ország számos városában Rousseff több ezer bírálója és támogatója vonult az utcára. A fővárosban Brazíliavárosban, a kongresszus épülete közelében a hatóságok a két tábort – összecsapásoktól tartva – egy csaknem egy kilométer hosszú, két méter magas fémkerítéssel választották el egymástól. Az elnök hívei és bírálói is egyenes televíziós adásban követhették a törvényhozásban zajló eseményeket.

Rousseff azzal védekezett, hogy hasonló fogást előtte több más elnök is alkalmazott. Hangsúlyozta, hogy nem érintett egyik, az országot jelenleg megrázó korrupciós ügyben sem. Az elnök “puccsnak” nevezte az elmozdítására irányuló eljárást.

Közvélemény-kutatási adatok szerint a mintegy 200 milliós brazil lakosság több mint 60 százaléka egyetért a Rousseff elleni bizalmatlansági eljárás megindításával.

(El País, Washington Post, MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik