Nagyvilág

Helmut Kohl egyetért Orbán Viktorral

A volt kancellár szerint a menekültválság megoldását az érintett térségekben, és nem Európában kell megtalálni.

A magyarokat kezdettől fogva mély szabadságvágy jellemzi, és ez értékessé teszi őket Európa számára – ez áll Helmut Kohl „Aggodalom Európáért” című könyvének magyar nyelvű előszavában. A kötet a jövő héten jelenik meg, és bár németül 2014-ben adták ki, az egykori német kancellár a magyar kiadás számára új előszót írt, amelynek rövidített változatát a Der Tagesspiel című német lap közölte.

Kohl bírálta az európai határok megnyitását a menekültek előtt. „Európa nem válhat a világban szükséget szenvedő több milliónyi ember új hazájává” – szögezte le. Megkérdőjelezte a német kancellár tavaly szeptemberi döntését is, amikor a Magyarországon veszteglő menekülteket arra buzdította, hogy tovább utazzanak Németországba.

A 86 éves politikus barátjának nevezte Orbán Viktort, aki egyébként jövő kedden ellátogat hozzá, ludwigshafeni otthonába. Azt mondta: az uniót érintő kérdésekben teljes az egyetértés közte és a magyar miniszterelnök között. Szerinte a menekültválság szakítópróba elé állítja Európát, de a visszatérés a régi, nemzetállami gondolkodáshoz nem jelenthet megoldást, mert az létében veszélyeztetné a békét és a szabadságot.

Az 1982 és 1998 közt hatalmon lévő politikus szerint a központi kérdés az, hogy hogyan segítsünk hatékonyan a humanitárius vonatkozások, valamint a jól megalapozott kulturális és biztonságpolitikai érdekek együttes figyelembevétele mellett? Az EU-tagállamok kormányainak azt tanácsolja, hogy a szembenállás helyett ismét több együttműködésre, a bizalmatlanság helyett ismét több bizalomra van szükség. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik