Külföld

Moszkva nem akar amerikai atomfegyvert Európában

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 04. 16. 07:37

Komoly aggodalmának adott hangot Moszkva amiatt, hogy Washington nukleáris arzenálja modernizálása keretében új, kisebb kapacitású precíziós légibombák európai telepítését tervezi.
Korábban a témában:

Az orosz diplomáciai tárca szerint ez a projekt nagyon veszélyes, mert jelentősen lejjebb szállíthatja a nukleáris fegyverek alkalmazásának “küszöbét”, mivel az amerikai nukleáris bombákat “harctéri fegyvernek” tekinti.

Nem feledhetjük el, hogy Moszkva és Washington ezt a lehetőséget huszonöt évvel ezelőtt feladta.

Az orosz külügy szerint az Egyesült Államok arra készül, hogy visszatérjen korábbi “felelőtlen gyakorlatához”, ahhoz, hogy “a nukleáris háború peremén járjon”. Moszkva riasztónak tartja Washington viszonyulását az atomsorompó-egyezményhez, szerinte az Egyesült Államok az atomfegyverekkel nem rendelkező NATO-tagokkal, az úgynevezett “nukleáris megosztás” keretében, a fegyverek alkalmazásának képességét gyakorolja.

Moszkva szerint célravezető lenne, ha az Egyesült Államok ugyanúgy a területére vonná vissza az összes nem stratégiai nukleáris eszközét, ahogy azt Oroszország egy negyedszázaddal ezelőtt megtette, tilalmat rendelne el saját területén kívüli telepítésükre, és lebontaná a gyors európai visszatelepítésüket szolgáló infrastruktúrát.

Washingtonnak az orosz külügy szerint tartózkodnia kellene attól is, hogy az atomfegyverekkel nem rendelkező szövetségeseivel az ilyen fegyverek alkalmazását gyakorolja. Az orosz diplomácia aggasztónak nevezte azt is, hogy a Pentagon katonai biológiai infrastruktúrája több országban is megjelent, és az elmúlt években közelebb került Oroszország határaihoz.

Az orosz külügyi állásfoglalás szerint nincs értelme visszatérni az európai hagyományos fegyveres erőkről megkötött (CFE-) szerződéshez, mert Moszkva szerint azt az Egyesült Államok és más NATO-tagországok életképtelenné tették. (Az ebben való részvételét Oroszország 2007-ben felfüggesztette.)

Moszkva azt is kifogásolta, hogy az Egyesült Államok és a NATO Oroszország “feltartóztatása” felé vette az irányt, Washington és a szövetség saját javára kívánja billenteni az erőegyensúlyt a NATO kibővítésével, a katonai infrastruktúra keletre tolásával és csapatainak az orosz határ közvetlen közelébe telepítésével.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.